Site Loader
Mucizeler Meydanı

İtalya’nın kuzeyinde Toskana bölgesinde yer alan Pisa şehri adını taşıdığı Pisa kulesi ile meşhurdur. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Piazza dei Miracoli, resmi adıyla Piazza del Duomo yani Mucizeler Meydanı yada Katedral Meydanı şehrin en ünlü meydanıdır.

Avrupa Orta Çağ sanatı’nın önemli merkezlerinden sayılan meydanda Pisa Kulesi, Vaftizhane ve Pisa Katedrali gibi ünlü yapılar bulunur. Her yıl binlerce turist ağırlayan şehir özellikle eğik duran Pisa Kulesi sebebiyle oldukça popüler konuma gelmiştir.

Mucizeler Meydanı

 

Pisa’da Mucizeler Meydanından başka gezilecek bir kaç yer daha var fakat bizim asıl gitme amacımız herkesin olduğu gibi Pisa Kulesini görmekti. Biz Roma’dan sonra Floransa’ya  gidince 1 günümüzü Pisa ve Siena’da geçirme kararı almıştık. Sabah erkenden kalkıp tren ile önce Pisa’ya geldik ve istasyondan yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş sonrası meydana ulaşmış olduk. Eğer Floransa’da çok vaktiniz yoksa buraya gelip vakit harcamak yerine Floransa’da gezmenizi öneririm.Fakat bir kaç gün kalacaksanız en azından yarım gününüzü Pisa’ya ayırmanızı öneririm.

Bu arada ‘Sanat’ın Şehri Floransa’ yazımı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Eyfel Kulesini gördükten sonra Pisa Kulesini de oldukça büyük bekliyordum fakat aklıma birden Pisa Kulesinin heybeti değil eğik olması ile meşhur olduğu geldi 🙂

Pisa’ya Nasıl Gidilir?

Pisa
Arno Nehri

Pisa’ya nasıl giderim diye soracak olursanız Pisa’da bir havalimanı bulunuyor fakat Türkiye’den direk uçuş bulunmuyor. Roma,Floransa,Milano gibi şehirlere gelip buradan ulaşım sağlayabilirsiniz. Pisa’ya en kolay Floransa’dan ulaşabilirsiniz. Pisa ile Floransa arası 80-85 km arası yani çok uzak değil.

Floransa’dan Santa Maria Novella tren istasyonundan 50-60 dakikada Pisa Centrale’e ulaşabiliyorsunuz. Tren biletini istasyondaki makinelerden alabileceğiniz gibi trenitalia resmi internet sitesindende alabilirsiniz.

Tren bilet fiyatı kişi başı 2020 itibariyle tek yön 8,70 euro yani gidiş dönüş 18 euro‘ya geliyor. Floransa’dan Pisa’ya 20 dakikada bir tren bulabilirsiniz. Roma,Venedik,Milano gibi şehirlerdende ulaşabilirsiniz tabi buralardan da tren ile yada otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Pisa Centrale’e geldikten sonra buradan yaklaşık yarım saat yürüyerek Mucizeler Meydanına ulaşabilirsiniz. Meydana istasyondan otobüslerde gidiyor bildiğim kadarıyla fakat biz biraz dolaşmak istediğimizden yürümeyi tercih ettik. Yani istasyondan yürümeyi tercih ederseniz Floransa’dan meydana 1.30 saatte gitmiş olursunuz.

Genellikle Floransa’ya gelen bir çok kişi ulaşım buradan kolay olduğu için  Pisa’yı rotalarına ekliyorlar.

Mucizeler Meydanı

Mucizeler Meydanı

İtalya’nın en çok turist çeken meydanı Mucizeler Meydanı yada Katedral Meydanının yapımı 11. yüzyıla kadar dayanmakta, ancak günümüzdeki görünümüne 19. yüzyılda mimar Alessandro Gherardesc sayesinde kavuşmuş. İçinde barındırdığı üç yapının, insan hayatının önemli üç aşamasını sembolize ettiği söylenir: Vaftizhane doğumu, Katedral yaşamı ve Çan Kulesi ise ölümü.

Turistlerin Pisa’ya asıl gelme sebebi ilk etapta kule olsada meydandaki katedral ve vaftizhanede oldukça ilgi çekici duruyor.

Pisa Kulesi

Pisa Kulesi

Dünyanınn en ikonik yapılarından olan Pisa Kulesi (Pisa of Tower) 1173 yılında yapılmıştır. 294 basamak ile çıkabildiğiniz kulenin yüksekliği 56 metredir. Üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun  dizisinden oluşan kulenin en üstündeki çanların bulunduğu kısım silindir şeklindedir.

Temeldeki yumuşak zemindeki çökme yüzünden kule bitirildiği tarihten itibaren güneye doğru eğilmeye başlamıştır.Her yıl milimetrenin onda yedisi kadar eğilen yapının ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içerisinde kaldığı için devrilmemektedir. Son bir kaç yıl içerisinde yıkılma tehlikesi yaşayan kule için 20 milyon sterlinlik bir proje geliştirilmiş ve proje kapsamında eski haline getirilip kurtarılmıştır.

Pisa Kulesine gittiğinizde etrafında onlarca kişinin çeşit çeşit pozlar vererek eğlendiğini görebilirsiniz. Tabi ki en meşhur olanı kuleyi ittirme pozu. Kulenin önünde ve çevresindeki yeşillikte oturmak yasak olmasına rağmen çoğu insan çimenlere oturup dinlenip fotoğraflar çekiyor. Görevliler uyarana kadar sizde takılabilirsiniz. Kulenin önünde bizde bin tane değişik değişik pozlar çektik ne yalan söyleyeyim klişe olsada epey eğlendik diyebilirim. Bizim aynı gün Siena planımız olduğundan burada bir kaç saat durup hemen yola koyulduk amacımız kuleyi görmek olduğundan bu kadar kalmak bize yetti fakat yinede tam gün gezip buralarda dolaşmak isterseniz tam gününüzü buraya ayırabilirsiniz.

Vaftizhane

Vaftizhane

İtalya’da ki vaftizhaneler arasında en büyüğü olan yapının inşasına 1152’de başlanmış ve 1363’te tamamlanmıştır. 55 metre yüksekliğinde 34 metre çapında olan vaftizhaneyi yapının mimarı olan Diotisalvi hayatını kaybedince Nicola Pisano tamamlamıştır.

Vaftizhane

Gotik yapıda yapılan vaftizhane aynı zamanda bilimin babası olarak kabul edilen İtalyan fizikçi, matematikçi, astronom ve filozof Galileo Galilei’nin vaftiz edildiği yerdir.Pisa Kulesi’nin hemen yanında bulunan vaftizhane’yi meydanda dolaşırken ziyaret edip inceleyebilirsiniz.

Pisa Katedrali

Pisa Katedrali

Meydandaki tüm yapılar arasında en eskisi olan Pisa Katedrali, Busketo tarafından 1064 yılında inşa edilmiştir. Katedralin içeriside oldukça ihtişamlıdır. Katedralin ortasındaki Galilei avizesi dikkat çekmektedir. Pisa doğumlu fizikçi Galileo Galilei bir avizenin sallanma uzaklığı ne olursa olsun her zaman aynı hızda sallandığını bulan kişidir. Asılı lambanın salınımını izleyerek fikir edindiği avize, Pisa Katedrali’ndeki avizedir.

Biz Pisa için yarım gün ayırdığımız için yapının etrafını dolaşıp kalabalıktan dolayı içeri girmemiştik.Dilerseniz ve vaktiniz varsa girip gezmenizi öneririm.

Daha öncede belirttiğim gibi Pisa’ya gelme amacımız bir ikon haline gelen Pisa Kulesini görmekti. Gelmişken tabiki hemen yanında bulunan muhteşem yapılarıda görmüş olduk. Pisa gezmeniz için bence 1 tam gün yeterli olacaktır yani sabah erkenden gelip günübirlik gezebilirsiniz. Sadece kule’nin çevresini görmek isterseniz yarım gün bile yetebilir buraya.

Dilerseniz burada konaklayabileceğiniz otellerde bulunuyor tabi ama biz Floransa’dan günü birlik gelip gezdik eğer aynı gün Siena planımız olmasaydı akşama kadar tüm şehri dolaşabilirdik fakat Siena’yı aşırı merak ettiğimizden buraya yarım gün ayırıp Mucizeler Meydanını dolaşıp birşeyler atıştırıp hemen trenle Siena yollarına düştük 🙂

Bu arada meydanda bol bol hediyelik eşya dükkanı görebilirsiniz. Bunun haricinde seyyar hediyelik eşya satıcıları kulenin etrafında birşeyler satıyor. Seyyar satıcılardan daha ucuza anahtarlık,magnet,kupa,pisa bibloları alabilirsiniz. Bizim her gittiğimiz yerden kar küresi alma huyumuz olduğundan buradan da kar küresi koleksiyonumuza güzel bir ekleme yaptık. Bunun haricinde tabi ki tatlı bir Pisa Kulesi biblosu ve anahtarlık satın aldık.

Pisa’nın Toskana bölgesinden olsa gerek oldukça sakin rahatlatıcı bir havası vardı huzur içinde telaşsız bir şekilde Arno Nehri üzerinden yürüyerek burayı gezebilirsiniz şimdilik bu kadar sevgiler 🙂

 

 

 

 

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle