Site Loader

Antik Datça yada Eski Datça, Muğla’nın Datça ilçesine bağlı antik çağlardan beri üzerinde yaşam süren bir mahalledir. Taş evlerinin arasında begonvillerin süslediği ve zeytin,badem ağaçlarının arasında butik taş otel ve pansiyonlar olan Eski Datça, Datça merkez ile alakası olmayan tamamen bağımsız bir yer.

Kuzguncuk

Datça’nın merkezinde çok bir şey yok. Merkeze gittiğinizde berrak buz gibi denizi hariç çok birşey beklemeyin. Datça merkezde iki tane halk plaj var biri belediyenin ordaki diğeri ise benim favorim olan Taşlık Plajı. Eğer merkeze geldiyseniz buraya girmenizi tavsiye edebilirim. Berrak buz gibi ve tabi ki muhteşem suyuyla benim favorilerimden burası. Yalnız merkezde yüzmeyi tercih edecekseniz haftaiçi gitmenizi öneririm haftasonu oldukça kalabalık olabiliyor.

Datça
Palamutbükü

Son olarak Datça’da yüzebileceğiniz bir çok koy bulunuyor bunların hepsi birbirinden güzel ama en meşhur olanı merkeze 30 km uzaklıkta bulunan Palamutbükü. Datçaya kadar gelmişken Palamutbükü’ne muhakkak uğrayın derim. Muhteşem manzarası ve suyuyla bayılacaksınız buraya.

Şimdi gelelim Eski Datça hakkında bilgilere.Eski Datça tam olarak nerededir,nasıl gidilir hepsini yazıyorum aşağıya.

Datça Nerededir?

Uzun bir yarımada şeklinde Ege denizine uzanan Datça, Muğla’nın bir ilçesidir. Muğla’ya 135 km uzaklıkta olan ilçeye karayoluyla ulaşmanız için önce tek kara sınırı olan Marmarise ulaşmanız gerekmektedir. Marmaris’ten 70 km uzaklıkta olan Datça yolu oldukça engebeli,virajlı ama bir o kadarda güzel manzaralı bir yoldur.

Datça’ya araç ile ulaşırken dağlardan gelen mis gibi kekik kokusu yolculuğunuzu çekilir hale getiriyor. Yol oldukça zorlu olsada manzara,doğa sizi oldukça rahatlatıyor. Her zorluğun ardından gelen güzellik Datça için geçerli olabilir. Datça’nın koylarını,denizini ve özellikle Eski Datça’nın begovil süslü evleri arasında dolaşırken yaşadığınız his sizi buraya iyi gelmişim dedirtecek.

Datça’ya Ulaşım!

Özel aracınız ile; Datça’ya aracınızla kara yolundan gidecekseniz en kolay ulaşım şekli önce Marmaris’e gitmeniz. Marmaris yolu üzerinden Datça’ya ulaşabilirsiniz. Navigasyonla kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Muğla merkezden; Eğer özel aracınızla gelmeyecekseniz Muğla merkezinden Datça’ya gelen minibüsler bulunuyor bunları kullanarak Datça’ya ulaşabilirsiniz.

Bodrum’dan ulaşım ise; Bodrum merkezden  feribotlar ile Datça’ya ulaşabilirsiniz. Bodrum’dan en kolay ulaşım şekli feribot ile gitmek. Karayolunuda tercih edebilirsiniz tabi ama deniz yoluyla ulaşım daha kolay yaklaşık 2 saatte Datça’da olabilirsiniz.

Dalaman Havalimanı’ndan; Dalaman Havalimanı’na indikten sonra Marmaris’e gelen havalimanı servisleriyle Marmaris otogara gidip buradan da Datça’ya giden minibüslere binebilirsiniz.

Bu arada Datça’ya en kolay ulaşım özel aracınızla gitmeniz toplu taşıma araçları dönem dönem çok seyrek olabiliyor bu yüzden ulaşımda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Uçak ile gidiyorsanız havalimanından araç kiralayıp veya söylediğim gibi direk kendi aracınızla ulaşmanız daha kolay olacaktır.

Eski Datça’ya ulaşım; Asıl rotamız olan Eski Datça’ya ise yine aynı şekilde gidebilirsiniz. Yani Datça sınırlarına girdiğinizde merkeze doğru giderken yol üzerinde Eski Datça tabelasını göreceksiniz. Tabela’yı görür görmez hemen dönün ve hedefe doğru ilerleyin:) Bu arada özel aracınızla giderken zaten navigasyona Eski Datça yazarsanız tam hedefe gideceksiniz.

Bu arada bir doğa harikası olan Doğal Akvaryum: Azmak Nehri yazımı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz!

Eski Datça Gezisi

Kuzguncuk

Eski Datça’ya gittiğinizde  tüm sokakların begonvillerle süslü taş evlerden,otellerden ve kafelerden oluştuğunu göreceksiniz. Eski taş evlerin üstünden sarkan ve etrafındaki bahçelerde görebileceğiniz mis kokulu begonviller bu güzel sokakları süslüyor.

Eski Datça

Eski Datça’da begonvillerle süslü sokaklara kendinizi bırakın ve güzel beldeyi keşfederken bol bol fotoğraf çekinin. Gezerken tüm sokakların ayrı bir merak uyandırıcı olduğunu keşfedeceksiniz. Mis gibi kekik kokan havası ve büyüleyici ambiyansıyla burada güzel bir gün sizi bekliyor olacak.

Eski Datça

Sokaklarda dolaşırken karşınıza çok tatlı butik oteller,pansiyon ve kafeler çıkıyor ve siz hepsine tek tek girmek isteyebilirsiniz. Mekanları o kadar güzel renklendirmişlerki hepsini keşfetmemek için kendinizi zor tutabilirsiniz.  Her biri buranın dokusuna uygun yapıldığı için tüm mekanlar uyum içinde sizi karşılıyor.

Eski Datça’ya geldiğinizde görmeniz gereken yerlerden biri ünlü şair Can Yücel’in evi olacaktır. Burası özel mülk olduğunda içeriye giremiyorsunuz fakat kapısında şairin fotoğrafları ve biyografisinin yazılı olduğu afişler bulunuyor.

Eski Datça

Yine burada rengarenk objelerle süslenmiş kafelere bir şeyler yiyip içebilir bol bol fotoğraf çekinebilirsiniz. Eski Datça’ya gelmişken herhangi bir yerde oturup bademli gazoz,limonata çeşitlerini deneyebilirsiniz. Ayrıca burada bol bol zeytinyağı satan dükkanlar göreceksiniz. Eski Datça’ya kadar gelmişken mis kokulu zeytinyağlarından almadan dönmeyin. Biz hemen kendimize güzel bir şişe almıştık.Zeytinyağından başka doğal zeytinyağlı sabunlar,şampuanlarda satılıyor. Yine bir çok güzel ürünler var burada. Ayrıca sokaklardaki tezgahlarda buradaki teyzeler çok güzel süs eşyaları elleriyle yaptıkları örgüler,işlemeler gibi ürünler satıyor. Zaten burayı gezerken muhakkak pazar kısmını göreceksiniz.

Eski Datça

 

Size tavsiyem eğer Eski Datça’ya yaz mevsiminde gidiyorsanız öğle vakti değilde öğleden sonra akşama doğru gezmenizi öneririm burası öğle saatlerinde aşırı sıcak olduğunda gezmekte zorlanabilirsiniz. Sabahtan güzel koylardan birinde denize girip öğleden sonra burada güzel bir gezi düzenleyebilirsiniz. Eski Datça küçük bir yer olduğundan 1 saatte burayı bitirebilirsiniz. Yani acele etmeden yavaş yavaş gezebilirsiniz.

Konaklama olarak burada konaklayabileceğiniz bir çok butik otel,pansiyon bulunuyor biz günübirlik gezdiğimizden dolayı burada kalmadık. Fakat kalmak isterseniz buralara göz atabilirsiniz. Bu arada Eski Datça’da konaklamak, Datça merkeze göre biraz daha pahalı olabilir.

Datça’yı genel olarak çok beğenmenin yanında Eski Datça’ya aşık olduk diyebilirim. O kadar güzel ve huzur verici bir havası var ki sanırım yolumuz buraya her düştüğünde Eski Datça’yı gezicez hatta en kısa zamanda özellikle Datça için ayrı bir gezi planı yapıcaz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle