Site Loader
Venedik

İtalya’nın kuzeydoğusu’nda yer alan 117 ada üzerine kurulu ve irili,ufaklı 400 köprü ile birbirine bağlanan ‘Kanallar Şehri’, ‘Maskelerin Şehri’ yada ‘Sular Şehri’ olarak anılan turizm cenneti Venedik.

Eşi benzeri olmayan şehirler arasından sayılan Venedik, doğal güzelliği,mimarisi ve sanat eserleriyle UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almıştır. Ayrıca karayolu bağlantısı olmamasına rağmen her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.

Venedik yıllarca merak ettiğim şehirlerden birisiydi. Kimi gezginlerin abartıldığı kadar yokmuş eh işte diyerek gezdiği şehri ben çok beğenenlerdenim. Her ne kadar Floransa listemin başında olsada Venedik’te ambiansı ve atmosferiyle çok beğendiğim hala zaman zaman bir daha gitsem dediğim yerlerden oldu.Araç trafiğinin olmadığı çoğunun bir kanala çıktığı dar sokakları arasında kaybolarak gezmek mükemmel bir histi. Ne kadar istesenizde kaybolmazsınız burada her farklı sokak sonunda aynı meydana çıkabiliyor 🙂

Peki Venedik nerededir,nasıl gidilir,gezilecek yerler ve konaklama seçeneklerini aşağıya yazıyorum.

Venedik’e Nasıl Gidilir?

Venedik

Kuzey İtalya’nın Adriyatik Denizi’ne açılan kıyı kısmında bulunan Venedik aslında deniz üzerine kurulmuş bu şehir. Bu nedenden dolayı şehir içerisinde kara yolu bulunmuyor dolayısıyla kara ulaşımı yok. Sokaklarında sadece yürüyerek yada kanallarda tekne,kayık ve deniz taksileriyle dolaşabilirsiniz.

Havayolu ile ulaşım; Venedik’e havayolu ile ulaşmanız için ülkemizden ve bir çok ülkeden direk uçuşlar düzenleniyor. San Marco Havalimanı’na yaklaşık 2.30 saatte ulaşabiliyorsunuz. Yada Milano,Roma gibi seferlere havayolu ile ulaşarak tren ile Venedik’e geçebilirsiniz.

Demiryolu ile ulaşım; Venedik’e ulaşmak için en çok tercih edilen ulaşım seçeneklerinin başında tren ile seyahat geliyor. Bana görede en kolay ulaşım şekli tren ile Venedik’e gitmek. Yüksek hızlı tren ile Roma,Milano,Floransa gibi şehirlerden çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tren ile ulaşım için iki seçeneğiniz bulunuyor ilki Santa Lucia Tren Garı‘na gelmek. Bu gar için Venedik’in kalbi diyebiliriz en çok tercih edilen istasyon burası oluyor. Eğer otelinizde tam Venedik’in merkezindeyse Santa Lucia‘ya gelmeniz gerekiyor. Ayrıca istasyondan otelinizede yürüyerek çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Bir diğer tren istasyonu ise ana karaya yakın olan Mestre‘ye gelmek olacaktır. Zaten Venedik’e tren ile giderken ana karadaki son durak Mestre oluyor burada inmezseniz bir sonraki durak merkezdeki Santa Lucia durağı. Eğer daha ekonomik olması için otelinizi ana karadan ayarladıysanız Mestre’de inip. Daha sonra yine tren ile Santa Lucia’ya ulaşabilirsiniz veya Mestre’den Venedik Büyük Kanal’a giden teknelere binerek merkeze ulaşabilirsiniz.

Ana kara’dan Venedik’e karayolu olmadığından tren yada deniz yoluyla geçebiliyorsunuz otobüs ile Mestre’ye gelirseniz yine aynı yöntem ile Venedik’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

Benim fikrimi sorarsanız ulaşım için en kolayı tren ile direk Santa Lucia’ya gelmeniz zaten trenden indikten sonra çok kolay bir şekilde yürüyerek otelenize ulaşabilirsiniz.

Venedik’te Gezilecek Yerler!

1.San Marco Meydanı (Piazza San Marco)

San Marco Meydanı, Venedik’e gittiğinizde ilk gideceğiniz yerlerin başında geliyor. Meydan, hem geçmişte hemde günümüzde Venedik’in sosyal,dini ve politik merkezi olmuştur. Meydanda yer alan San Marco Bazilikası,San Marco Çan Kulesi ve Dükler Sarayı başlıca en önemli yapılardandır. Bu yapılar için aynı zamanda Venedik’in simgeleride diyebiliriz.

Venedik

San Marco Meydanı hem gündüz hem gece gezebileceğiniz en güzel meydanlardan. Gündüz kalabalık olan meydan akşam saatlerinde kendini sakinliğe bırakıyor. Meydanda hem gündüz hemde gece dolaşan biri olarak kesinlikle sizde akşam bir tur atmalısınız. Gün içinde yakalayamadığınız detayları akşamları daha iyi farkedebilirsiniz.

2.San Marco Bazilikası (Basilica di San Marco)

Bizans mimarisi’nin en iyi örneklerinden olan San Marco Bazilikası, kubbesindeki altın yaldızlardan dolayı ‘Altınların Kilisesi’ olarakta bilinir. İlk olarak 828 yılında şehrin yöneticisi tarafından yapılan yapı 976 yılında çıkan isyanda yanmış ve 978 yılında yeniden inşa edilmiştir. Son olarak 1063’ten itibaren günümüzdeki halini almıştır.

Gotik detaylarla zenginleştirilen Bazilika’nın asıl olayı, haçlı seferleri’nde  İstanbul’u yağmalamayan haçlılar, Tetrark ve Aziz Mark’ın Atları gibi pek çok heykeli, süslemeyi, mozaiği bazilika’ya getirmiştir.Daha sonra bu eserler zarar gördüğü için San Marco Müzesi’ne kaldırılmıştır.

Bazilika’nın iç kısmı oldukça etkileyici hele altın yalzıd olan tavanlarını görünce büyüleniyorsunuz. Mutlaka bazilika’nın içini gezmenizi öneririm.

3.Dükler Sarayı (Palazzo Ducale)

Dükler Sarayı

Büyük bir bölümü San Marco Meydanı’na bakan bir tarafı ise deniz tarafına bakan saray’ın günümüzdeki görüntüsü 1309-1424 yılları arasında yapılan genişletme çalışmalarıyla oluşmuştur. Gotik unsurlar kullanılarak inşasına başlanılan yapı daha sonra Neo-klasik tarzda tamamlanmıştır. 16.yüzyılda çıkan yangın sonucu büyük hasar alan saray tekrardan Gotik stile çevrilmiştir. Bazı bölümlerinde hala Neo-klasik esintiler bulunmaktadır. San Marco Meydanı’na geldiğinizde yapı direk gözünüze çarpacaktır. Deniz yolundan gelenler ise ilk bu yapıyı farkedecektir. Eğer vaktiniz varsa sarayın içini gezmenizi öneririm.

4.Büyük Kanal (Canal Grande)

Büyük Kanal

Yoğun bir su trafiğinin olduğu Büyük Kanal, bir ucunda Saint Mark Basin ile diğer ucunda Santa Lucia Tren Garı arasınd ‘S’ harfi çizerek ilerler. Kanalda ki ulaşımın deniz otobüsleri,deniz taksileri ilen sağlandığı kanalda turistlerin tercihi ise gondollar oluyor. 3800 metre uzunluğunda 5 metre derinliğindeki kanalın etrafında 170’den fazla birbirinden güzel tarihi yapılar sıralanır.

Büyük Kanal

İlk zamanlar gemi trafiğini engellememesi için kanal üzerinde köprü bulunmuyormuş 16.yüzyılda bir yarışma sonucu Ponte di Rialto inşa edilmiş ve daha sonra diğer köprüler yapılmaya başlanmış. Büyük Kanal tüm Venedik’i dolaşıp etrafındaki yapıları görebileceğiniz ana kanal diyebiliriz. Özel bot kiralayıpta kanalı gezebilirsiniz. Bunun haricinde kanal üzerinde dolaşmanın en ekonomik yanı ise tabiki deniz otobüsleri olacaktır. Venedik’te dar kanalları gezmek için gondol turu yapmanız şart. Yada köprüler üzerinde yürüyerek dar sokakları gezerekte görebilirsiniz. Deniz otobüsleri ile ancak Büyük Kanal’ı dolaşabilirsiniz.

5.Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto)

Rialto Köprüsü

Büyük Kanal üzerindeki en eski ve en popüler köprü olan Rialto Köprüsü, 16.yüzyılda yapılan bir yarışma sonucu Antonio da Ponte tarafından yapılmıştır. San Polo ile San Marco’yu birbirine bağlayan köprü’nün inşa süreci 1181’e uzanıyor. Fakat o zamandan yapılan köprülerin hiç biri günümüze ulaşamamıştır.

Rialto Köprüsü, Büyük Kanal’ın fotoğrafının çekilebileceği en güzel yerlerinden olduğundan oldukça popüler olmuştur. Binlerce turistin mutlaka gelip bol bol fotoğraf çektiği köprü üzerinde hediyelik eşya ve mücevher gibi bir çok ürün satılmaktadır. Köprü’ye geldiğinizde alışverişte yapabilirsiniz. Bence köprünün en güzel yanlarından biri üzerinde Büyük Kanal’ı izleyebilmeniz.

6.Santa Maria della Salute Bazilikası

1629-1631 tarihleri arasında Venedik’te veba salgını yayılınca şehrin bir çok yerine kiliseler inşa edilmeye başlanır. Santa Maria Della Salute Bazilikası’da o kiliselerden biri olup Hz.Meryem’e adanarak 1687 yılında inşa edilmiştir. Veba kiliselerinden biri olarak anılan kilisenin yapımını Venedik Senatosu tarafından açılan yarışma sonucu Baldassare Longhena kazanmıştır. Barok tarzda inşa edilen yapıda Bizans ve Yahudi mimari örnekleride görülmektedir. Kilise Venedik’te önemli yapılar arasındadır.

7.Aziz Mark’ın Çan Kulesi (Campanile di San Marco)

San Marco Meydanı’nda yer alan çan kulesi 99 metre uzunluğundadır. Kule ilk olarak 9.yüzyılda inşa edilmiş ancak yaşanan deprem ve yangınlardan dolayı hasarlanınca bir çok kez onarılmış 16.yüzyılda yeniden inşa edilmiştir. 1902 yılında duvarlarında oluşan çatlakların ardından tamamen çökmüştür. 1912’de yeniden eskisi gibi inşa edilmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır.

Kule’de bulunan seyir terasına çıkarsanız mükemmel şehir manzarasını izleyebilirsiniz.

8.Ahlar Köprüsü (Ponte dei Sospiri)

1600-1603 yılları arasında inşa edilen etrafı çevrili köprü, beyaz kireç taşından yapılmış olup Antoni Contino tarafından tasarlanmıştır. Köprü’nün pencerelerinde taştan ızgaralar bulunmaktadır. Rio di Palazzo üzerinden geçen yapı,gelen turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Köprünün bu ilginç isminin sebebi; Köprü eskiden esirlerin Venedik Cenova Saraylarındaki sorgu odasına götürülmesi için kullanılıyormuş. Buradan geçen mahkumlar son kez Venedik manzarasını görüp iç çekerlermiş bundan dolayıda bu ilginç ismi almıştır. Bir başka inanış ise bir çift gün batımında köprünün altında öpüşürse aşkları ölümsüz oluyormuş 🙂 Buda kentin romantik ambiyansını arttırmaktadır.

9.Murano Adası

Murano Adası

Cam işçiliği ve cam sanatıyla ünlü olan Murano Adası,Venedik’in hemen yanı başında bulunuyor. Venedik’te vaporetto’ların olduğu iskeleden 12 numaralı vaporetto’ya binerseniz 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Ben Murano Adası’nı duymuştum ama Venedikteyken gidememiştim. Rengarenk evleri ve cam atölyelerini dolaşmak için mutlaka gitmelisiniz. Bende bir dahaki sefere mutlaka gitmek istiyorum bu renkli adaya.

10.Burano Adası

Burano Adası

Bir başka renkli evleriyle ve dantelleriyle ünlü Burano Adası. Venedik’e vaporetto’yla 40-45 dakikalık yolculuk sonrası ulaşabileceğiniz ada’ya yine 12 numaralı vaporetto ile ulaşabilirsiniz. Burano Adası’ndan bir önceki ada Murano oluyor. Eğer Venedik’te vaktiniz varsa yarım veya tam gününüzü Murano ve Burano’ya ayırabilirsiniz. Burano, büyük bir emekle ve ince işçilikle yapılan dantellerinin yanı sıra renkli evleri’yle de oldukça meşhur olmuş durumda. Benimde bir dahaki Venedik gezimde mutlaka uğrayacağım yerlerden olacak burası.

11.Venedik Sokakları (Bonus)

Venedik’te ünlü yapıların ve müzelerin yanısıra ne yaparız derseniz tabiki karış karış daracık sokakları gezilir. Venedik’te gezerken haritaya ihtiyacınız olmayacak gerçi elinizde haritada olsa nerde olduğunuzu nereye gideceğinizi bulamayabilirsiniz bu nedenle adımlarınızı takip edip eski evlerin arasında dar sokaklarında kaybola kaybola korkmadan dolaşın. Merak etmeyin her kaybolduğunuzu hissettiğiniz anda ünlü bir meydana yada bir yapıya çıkacaksınız. Kısaca bol bol yürüyün fotoğraf çekin ve anın tadını çıkarın.

Venedik’te Ulaşım

Venedik

Venedik’te şehir içerisinde ulaşım nasıl sağlanır derseniz çok fazla seçeneğiniz yok şehrin sokaklarında dolaşmak istiyorsanız mecbur yürüyeceksiniz.

Yürümek; Motorlu araç kullanımı veya bisiklet gibi araçların kullanımı yasak olduğundan dolayı en basit çözüm yürüyerek dolaşmak. Dar sokaklar arasında kaybolmadan nasıl gezerim derseniz turist ofislerinden şehir haritaları alabilirsiniz veya telefonunuzdan navigasyon yardımıyla yönünüzü bulabilirsiniz. Haritada hangi sokakta olduğunuzu anlamanız biraz zor olabilir yapacağını en kolay şey gideceğiniz yeri işaretleyip herhangi bir sokaktan dolaşa dolaşa oraya varmanız. Bir çok sokak dolambaçlı olsada aynı yere çıkabilir. Birde turistik meydan ve yapılar belli olduğundan dolayı çok fazla zorlanmazsınız hele birde tam turistik sezonda gittiyseniz kalabalığı takip edin gerisi kolay olacaktır.

Vaporetto; Diğer bir seçenek ise Büyük Kanal’ın ihtişamını görmeniz için Vaporetto’ları kullanmanız. Eğer aynı yerleri yürümek istemezseniz ve su üzerinden Venedik turu yapmak isterseniz su dolmuşları olan Vaporetto’lara binebilirsiniz. Venedik’in bir çok noktasında bu taşıtlara binmeniz için iskeleler bulunuyor ve Vaporetto’lar Venedik’te Büyük Kanal üzerinden bir çok yeri dolaşıyor.Mesela SantaLucia Tren İstasyonu’ndan çıkıp yürüyerek San Marco Meydanı’na geldiyseniz geri dönmek için iskeleden Santa Lucia’ya giden su dolmuşlarına binebilirsiniz. İskele’ye geldiğiniz durak isimleri hangi hatların nerelere gittiklerini görebilir istediğiniz durakta inebilirsiniz. Bence bütçeniz kısıtlıysa Büyük Kanal’ı dolaşmanız için güzel bir seçenek.

Gondol; Gondollar adeta şehrin simgesi haline geldiğinden dolayı her giden turist ve gezginin hayali Gondol turu yapmak oluyor. Kanal’ın dar kısımlarına Vaporettolar giremediğinden dolayı gondol turları dar kanallar arasında mükemmel bir seçenek. Yarım saatlik Gondol turu 2017 yılında 100 Euro civarındaydı. Pazarlık yaparak bu rakamı biraz aşağıya çekebilirsiniz bu arada gondollar 6 kişilik ve kaç kişi binerseniz binin fiyat değişmiyor. Bütçe sıkıntınız varsa birileriyle anlaşıp ortak ödeyerekte tura katılabilirsiniz. Bizim bütçe sıkıntımız olduğundan Büyük Kanal’ı dolaşıp Gondol!a binmemiştik. Merak ettiğimiz yerleri yürüyerek gezdik 🙂

İlla gondol turu yapmak isterseniz düşük bütçeli Tragetto’lar bulunuyor fakat bu araçlarda yoğunluktan dolayı ayakta gitmeyi göze almalısınız. Tragetto’lar gondollardan biraz daha geniş biçimde yapılmış.

Deniz Taksisi; Deniz taksileri şehirdeki en konforlu fakat en pahalı ulaşım aracıdır. Taksi’nin su üzerinde gideni olarak düşünebilirsiniz.Belli bir rakamdan taksimetre açılıyor ve her dakika fiyat artmaya başlıyor. Gideceğiniz yere göre fiyat ödüyorsunuz fakat dediğim gibi bu yöntem oldukça pahalı olduğundan dolayı bütçenizi aşabilir.

Venedik’te Vaporetto’larda tek yön ücreti kişi başı 7 Euro civarında. Yani bilet alıp gideceğiniz nereye gidecekseniz o hatta binip istediğiniz durakta inebilirsiniz. Geri yine aynı yöntemle dönmek isterseniz yeniden bilet almanız gerekiyor. Eğer Venedik’te bol bol ulaşım aracı kullanacaksanız Venezia Unica Card satın alabilirsiniz. Bu kartı alarak müze girişlerinde ve tüm ulaşım araçlarında indirimlerden faydalanabilirsiniz.

Venedik’te nasıl ulaşım sağlayacağınız tamamen sizin tercihinize bağlı. Ben gittiğim şehirleri yürüyerek gezmeyi sevdiğimden Venedik’te de bol bol yürüdüm ve asla pişman olmadım 🙂 Büyük Kanal’ı gezmek için Vaporetto’ları kullandım. Bütçem biraz daha fazla olsaydı aksini yaparmıydım sadece Gondol turu yapabilirdim onun haricinde tüm şehri yine yürüyerek gezerdim diye düşünüyorum.

Yeme,İçme

Venedik’te de  yemek içme seçeneği olarak tüm İtalya’da yediğiniz lezzetleri bulabilirsiniz. Kısaca bol bol pizza yiyebilirsiniz 🙂 Tüm kafe ve restaurantlarda çeşit çeşit dilim pizzalar satılıyor.Roma ve Floransa’da yaptığınız gibi istediğiniz pizza çeşitlerini dilim olarak alabilirsiniz.

Bu arada Roma’da gezilecek yerler yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Venedik bir su şehri olduğundan tabi ki diğer şehirlerden farklı olarak balık restaurantlarınıda tercih edebilirsiniz. Yalnız bir çok konuda olduğu gibi Venedik yeme,içme konusunda da Roma ve Floransa’ya göre biraz pahalı. Atıyorum Roma’da tek dilim pizza’ya 5 euro ödüyorsanız burada 7-8 euro ödüyorsunuz tabi aldığınız çeşide göre değişiyor fakat yiyecek konusunda bi tık daha fazla ücret ödeyebilirsiniz.

Konaklama

Hotel Marte

Venedik’te konaklamak için bir çok seçeneğiniz bulunuyor. Tam Venedik istasyon civarı veya San Marco gibi şehrin merkezi yerlerinde konaklamak isterseniz tabiki diğer yerlere göre biraz daha tuzlu olabiliyor. Venedik’te ucuz otel bulamaz mıyız derseniz tabi ki bulursunuz bunun için en güzel yöntem seyahatinizden en az 1 ay önce rezervasyon yaptırmanız ve bol bol indirimleri takip etmeniz. Ben genellikle booking üzerinden rezervasyon yapıyorum sizde booking veya başka uygulamaları kullanabilirsiniz. Ben size otel önerisi olarak kendi kaldığımız ve oldukça memnun kaldığımız hatta bir gece daha mı kalsak dediğimiz otelin linkini bırakıyorum. 2017 yılında gittiğimizde Venedik’e göre oldukça uyguna bulduğum ama konumu ve konforu olarak çok daha fazlasını hak eden otelin linkini bırakıyorum.

Hotel Marte
Odamızın Manzarası

Hotel Marte için rezervasyon seçeneklerine bakabilirsiniz. Hem manzarası hem konumu açısından oldukça mükemmel bir oteldi. Santa Lucia Tren İstasyonu’ndan indikten sonra yaklaşık 10 dakikalık bir yürüme ile otele ulaşabiliyorsunuz. Tabi başka otel seçeneklerinide değerlendirebilirsiniz ama göz atarken bu otelide atlamayın derim ve bir daha Venedik gezimizde mutlaka aynı otelde kalırız 🙂

Alışveriş

Her şehirde olduğu gibi Venedik’te de bir çok alışveriş mağazası bulunuyor fakat burası diğer şehirlerden farklı olarak Maskeler Şehri olduğundan her mağaza mutlaka çeşit çeşit renk renk maske satıyor. Santa Lucia’dan San Marco’ya yürürken yol üzerinde bol bol hediyelik eşya dükkanları görmeniz mümkün.

Bizde her şehirden aldığımız gibi hediyelik eşya dükkanlarından kupa,anahtarlık,magnet ve tabiki kar küresi almıştık ve kar küresi koleksiyonumuza Venedik eklenmiş oldu 🙂

Kısaca Venedik’te hediyelik eşya almanız için bir çok mağaza bulunuyor birde her bütçeye göre ufak tefek eşyalar bulabiliyorsunuz.

Venedik gitmeden önce çok merak ettiğim şehirlerdendi ve gecesi ve gündüzüyle gerçektende merak ettiğim kadar varmış dedim. Venedik’te gitmediğimiz 1-2 yer kalsada bir sonraki seyahatimiz için bahane oldu diyorum ve evet Venedik’i çok beğendim 🙂

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle