Site Loader
İnceburun

Türkiye’nin en kuzey noktası olan İnceburun ve Hamsilos koyu… İnceburun’a gelmeden önce Hamsilos Koyu ile başlayalım. İnceburun’un tam üstünde bulunan ve İnceburun’a 10 km uzaklıkta bulunan Hamsilos, doğal peyzaj alanı olup 1991’de Turizm Bakanlığı tarafından korumaya alınmış ve 1.Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir.İçine aldığı Hamsilos Koyu ile birlikte bölge Hamsilos Tabiat Parkı olmuştur.

Hamsilos Koyu

Geçmiş dönemlerde savaş gemileri bu koyu gizlenmek için kullanırmış.Günümüzde ise balıkçı tekneleri rüzgarlı ve fırtınalı havalarda korunmak için koyu kullanıyormuş.

Yerel halk tarafından Hamsoloz Koyu olarakta bilinen Hamsilos, Türkiye’nin tek fiyortu’dur.

Fiyort nedir diye soracak olursanız şöyle ki; denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik körfez olarak tanımlanıyor. Genellikle Norveç,Alaska,Grönland gibi kuzey ülkelerinde görülsede Türkiye’de de tek Sinopta’dır.

Bazı kaynaklara göre Türkiye’de buzullar 2200 metre’den aşağı inmediğinden fiyort olmadığı söylenir bunun yerine ria tipi kıyı denilmektedir. Ria kıyıları ise; kıyılarda görülen bir tür yer şeklidir ve çeşitli nedenlerle deniz seviyesinin yükselmesi ya da denize kıyısı bulunan toprak parçasının çökmeye uğramasıyla oluşurlar.  Hamsilos’ta buzul devri sonrasında yükselen deniz sularının dere ağzını basmasıyla oluşan bir ria tipi kıyı olarak geçer.

Hamsilos Koyu

Her iki tanımda mükemmel bir doğa olayı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.Ayrıca kendiliğinden oluşan koy olma özelliği ile Dünya’da tektir.

Hamsilos’a Nasıl Gidilir?

Sinop’a 14 kilometre mesafede bulunan Hamsilos’a gidebilmeniz için Akliman’dan geçmeniz gerekiyor. Akliman’ın ise 1 km ilerisinde olan Hamsilos Koyu’na kadar araçla gidemiyorsunuz. Aracınızı Tabiat Parkı’na girmeden yol kenarına mesire alanlarının yanına bırakıp yürüyerek Hamsilos’a girebilirsiniz.

Yani aracınızı bırakıp kısa bir yürüyüş ile Hamsilos Koyu’na ulaşmanız mümkün. Şehir merkezinden kalkan minibüsler ile gelebileceğiniz gibi taksi seçeneğinide kullanabilirsiniz. Özel aracınızla geliyorsanız navigasyon ile tam doğru noktaya ulaşabilirsiniz.

Eğer özel aracınızla gelirseniz daha rahat edersiniz. Çok kalabalık dönemlere denk gelmediyseniz rahatlıkla aracınızı park edebilirsiniz ki en kalabalık dönemlerde bile yer bulabiliyorsunuz. Aracınızı bıraktıktan sonra güzel bir doğa yürüyüşü sizi bekliyor.

Giriş Ücreti

Hamsilos Tabiat Parkı’na giriş ücretleri ise tam 5 tl, öğrenci 2,5 tl olarak ücretlendirilmiş. Daha detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.

Hamsilos Koyu’nda içleri doğru gittikçe bitki örtüsü ormana dönüşmektedir. Hamsilos’ta kamp alanları,piknik yapmak için mesire alanları bulunuyor. Ayrıca taşlık bir plajda denize girebilirsiniz. Plaj’dan hariç olarak yine koy kısmında’da mükemmel manzara eşliğinde denize girip yüzebilirsiniz.

Hamsilos’ta deniz bisikleti ve kano kiralayıp tur yapabilirsiniz. İç kısımlara gittikçe kamp alanlarını görebilirsiniz. Konaklama olarak Hamsilos ve Akliman’da pansiyon ve motel seçeneklerinizde bulunuyor. Akliman’dan Hamsilos’a doğru giderken yol üzerinde konaklama yerlerini göreceksiniz.

İnceburun

İnceburun

Türkiye’nin en kuzey noktası olan Sinop Yarımadasının kuzeybatı ucunda yer alan İnceburun katılaşmış lav ve volkanik tüflerin birbiriyle kaynaması sonucu oluşmuştur. Birbirleriyle birleşen kayalar oldukça ilginç bir görüntü meydana getirmiştir.

İnceburun’da bulunan Deniz Feneri, 1863 yılında inşa edilmiştir. Fener, denizden  38 metre yükseklikte olup 12 metrelik bir kuleye sahiptir. Fırtınadan kaçan denizcilerin gördüklerinde büyük sevinç yaşadığı fener denizciler tarafından ‘Umut Burnu’ olarak bilinir.

İnceburun

155 yıldır aktif olarak çalışan fenerin bakımından sorumlu bir aile yaşamaktadır. Fener ilk inşa edildiği yıllarda gaz yağı ile çalışıyormuş daha sonra teknolojiye uyum sağlayıp elektrik enerjisiyle çalışmaya başlamış. Fener’den sorumlu ailenin anlattığına göre geçmişte fenerin yanmaması idam nedeni olurmuş.Kurulduğu yıldan beri aynı ailenin üyeleri fenerin bekçiliğini yapmaktaymış.

Belkide biz gittiğimizde hava biraz kapalı olduğundan normalden fazla rüzgar gördük ayakta durmakta zorlandık diyebilirim. Ama normal zamanlarda da rüzgarsız olduğunu sanmıyorum en azından ayakta durup rahat gezebilirsiniz.

İnceburun

İnceburun’da yapacak şey hava çok rüzgarlı değilse oturup manzara seyretmek eğer vaktiniz varsa yada denk getirebilirseniz gün batımını izlemek keyifli olabilir tabi otururken bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

İnceburun’a Nasıl Gidilir?

İnceburun

Hamsilos’a gittiğiniz gibi Akliman tabelasını takip ederseniz tabelalarda İnceburun yazısını göreceksiniz tabelaları takip ederseniz çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ayrıca navigasyona yazdığınız anda sizi tam konuma ulaştıracaktır.

İnceburun

Sinop’ta gezmeniz görmeniz gereken yerlerden Hamsilos ve İnceburun’u anlatmaya çalıştım. Her iki yerde ülkemizde ki önemli noktalardan olmasının yanında doğa mucizesi diyebiliriz. Kısaca Sinop’a yolunuz düştüğünde muhakkak buraları gezin. Sevgiler…

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle