Site Loader
Horma Kanyonu

Batı Karadeniz’in son yıllarda popüler olan yerlerinden olan Horma Kanyon’u Kastomonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunuyor. Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan kanyon,ilçeye 5 km uzaklıkta bulunuyor. Kanyonun bitiminde ise Ilıca Şelalesi yer alıyor.

Kanyon içerisinden yürümek zor olduğundan 2006 yılında kayalara monte edilen ahşap bir platform yapılmış. 3 yılda tamamlanan ahşap yolun yapımında 30 işçi çalışmış ve platform yolu tutturmak için 260 bin civata kullanılmış. Yürüyüş yolu yer yer 50-60 metre yüksekliğe kadar ulaşmakta olup yol boyunca 100’e yakın eğim bulunuyormuş.

3 km’lik yürüyüş yolunun sonunda Ilıca Şelalesine ulaşıyorsunuz. Oldukça rahat bir yürüme yolu olarak yapılan ahşap platform iki kişinin rahatlıkla yürüyebileceği genişlikte. Hatta bebek arabasıyla rahatlıkla gezebilirsiniz.

Kanyo’nun ilk 1-1,5 km’lik kısmını korkusuzca rahat bir şekilde yürüyorsunuz fakat kanyon içlerine doğru ilerledikçe yüksekliği arttığı ve dönüşlerin olduğu yerde bir adrenalin yükselmesi yaşayabilirsiniz. Baştan sona oldukça güvenli olsada yer yer heyecan arttıran kısımları oluyor.

Kanyon’da en ilgi çekici kısımlar bazı kayalara dokunmayıp altlarından geçiş yapmaları bu kısımlar insanı korkutsada gerekli güvenlik önlemleri alınmış durumda.

En sevdiğim ve dikkatimi çeken kısımlardan bir diğeri ise kanyon içerisindeki ağaçların kesilmeden mümkün olduğunda yanlarından altlarından yol geçişi sağlanmış yani kanyon içerisindeki bitki örtüsüne zarar vermeden ve çok fazla müdahale edilmeden yapılmaya çalışılmış bu detay oldukça hoşuma gitti.

Sinop İnceburun ve Hamsilos koyu yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Horma Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinden Ilıca Şelalesi istikametine doğru giderken şelale yönüne dönmeyip düz devam ettiğinizde kanyon’a ulaşabilirsiniz. Navigasyon’a Horma Kanyonu yazdığınızda direk konuma ulaşabilirsiniz.

Horma Kanyonu

Kanyon girişinde aracınızı park edebileceğiniz büyük bir otopark bulunuyor. Kanyon girişinde kafe,restaurant,wc,mescit bulunuyor.

Kanyon Giriş Ücreti

2021 itibariyle kanyon giriş ücreti şu şekilde;

Tam: 7 tl, Öğrenci: 3.50 tl bilet ücreti alınıyor. Buna ek olarak aracınız ile geldiyseniz otopark için 5 tl ödemeniz gerekiyor.

Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi

Pınarbaşı Ilıca Köyünde bulunan şelale, köyden patika üzerinden yürüyerek 10 km, Horma Kanyonu’ndan ise 3 km’lik mesafededir. Horma Kanyonu’na geldiğinizde kanyonun sonuna kadar yürürseniz şelaleye ulaşabilirsiniz. Ahşap platformdan yürüyerek hem kanyonu gezmiş hemde şelaleye ulaşmış olursunuz.

Ilıca Şelalesi Ilıca Şelalesi

10 metre yükseklikten dökülen su, döküldüğü yerde doğal bir havuz oluşturmuştur. Yaz sıcağında kanyon üzerinden yürüyerek şelaleye ulaştığınızda buz gibi suya kendinizi bırakıp serinleyebilirsiniz. Her ne kadar şelalenin oluşturduğu havuzda yüzmek yasak olsada gelen ziyaretçilerin bir çoğu havuzda serinleyip yüzüyor.

Havuzun etrafının bir çok ağaç ve bitki ile çevirili olması suyun rengi ile ayrı bir ambiyans katıyor.

Ilıca Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?

Ilıca Şelalesi’ne ulaşmak için iki yol var ilki Horma Kanyonu’na gidip kanyon içerisinden yürüyerek şelaleye ulaşabilirsiniz. Diğer bir yol ise kanyonda durmayıp aracınızla direk şelale’ye gidip dilerseniz şelaleden sonra kanyona girebilirsiniz.

Direk şelale’ye gitmeyi tercih ederseniz Ilıca Şelalesi tabelasını takip ederek kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Eğer kanyonu gezmek istemezseniz direk şelaleye gitmeniz mantıklı fakat şelaleye kadar gitmişken kanyonuda gezmenizi tavsiye ederim.

Kanyonun sonuna kadar yürümek zor gelirse şelale girişinden de kanyona giriş yapıp dilediğiniz kadar yürüyüp geri dönebilirsiniz.

Şelale’ye giriş ücreti 2021 itibariyle 5 tl bilet ücreti alınıyor.

Benim önerim Horma Kanyonu’na girip kanyon sonundaki şelaleye gitmeniz. Bu şekilde gittiğinizde şelaledeki çıkıştan kanyon girişindeki otoparka gelen minibüslere binebilirsiniz. Buradan bindiğiniz minibüsler sizi direk geldiğiniz yere bırakacaktır.

Minibüs yerine şelale çıkışındaki taksileride tercih edebilirsiniz. 10-15 dakikalık yolculuk ile başladığınız yere dönmüş olursunuz.

Kastamonu’ya gittiğinizde mutlaka 1 gününüzü Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi’ne ayırmanızı hatta fazla vaktiniz varsa Valla Kanyonu Seyir Terasına gitmenizi öneririm. Biz Horma Kanyonu ve Şelale’yi dolaştık bir dahaki sefere Valla Kanyonu’na gitmeyi düşünüyoruz.

Herkese sevgiler…

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle