Site Loader
Pamukkale Traventerleri

Her yıl binlerce turist ağırlayan UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale Travertenleri, Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bulunmaktadır. İsmini buradan alan travertenlerler giden herkesi büyüleyecek güzellikte olup bir doğa harikasıdır.

Termal suları, Hierapolis Antik Kenti ve Antik tiyatrosu, Kleopatra Havuzuyla tarih,mitoloji ve doğal güzelliğiyle  hem yurtiçi hem yurtdışından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Pamukkale Travertenlerinin Oluşumu

Pamukkale Traventerleri

İnsan eli değmeden oluşan travertenler doğal bir oluşum olduğundan ‘Doğal Anıtlar’ olarak geçmektedir. Bölgedeki 35-100 °C arasında değişen 17 su kaynağı kaynaktan çıkıp 240 – 300 metre yol katediyorlar. Termal su içerisinde bulunan mineraller oksijen ile temas edince sudaki kalsiyum ve karbonat tepkimeye girerek çökeliyor. Zamanla jel kıvamındaki tortu sertleşiyor, aktığı yeri kaplıyor ve travertenleri oluşturuyor. Tamamıyla bir doğa harikası!

Pamukkale Travertenlerinin Korunması

Pamukkale Traventerleri

90’ların başında travertenlerde etrafına yapılan otel,işletme ve sanayileşmeden dolayı sararma ve kararmalar meydana gelmeye başlamış özetle bu doğal güzellik yok olmaya başlamıştı. UNESCO korumaya aldığı yeri takip edip eğer korunma yapılmıyorsa listeden çıkarma kurallarını uyguladığı için bölge sıkı denetime girmiştir. Travertenler etrafındaki imar izni kaldırılmış otel,restaurant ve tüm işletmeler bir kaç km uzaklığa alınmıştır.

UNESCO kurallarına uyulmadığında listeden çıkarılıp verilen fon geri alınıyor ve turizm potansiyeliniz bir hayli düşüyor.

Alınan önlemlerden bir diğeri ise traventerlerin teras kısmına çıkamamanız belirli yerlerde ayakkabısız yürüyebiliyor ve havuzlara girebiliyorsunuz. Traventerlerin üst kısımlarına çıkmanız kesinlikle yasak çıkmaya çalıştığınızda görevliler tarafından uyarılıyorsunuz bu da çok yerinde bir önlem olmuş. Böyle doğal bir güzelliğini yok edilmesi tamamen bir doğa katliamı olurdu.

Önlemler işe yaramış olacak ki son yıllarda traventerler tekrardan toparlanıp kararan yerler düzelmeye başlamış eski güzelliğine kavuşmuştur.

Pamukkale Traventerlerine Nasıl Gidilir?

Pamukkale Traventerleri

Denizli merkeze 18 km uzaklıkta bulunan Pamukkale’ye hava yoluyla gitmek isterseniz Denizli Çardak Havalimanı’na gelip buradan dolmuşlar veya taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Otobüs ile Denizli otogarına geldikten sonra buradan yine Pamukkale’ye giden dolmuş ve taksilere binebilirsiniz

Özel aracınızla gidiyorsanız Denizli Merkez’den D585 yolundan kuzeye, Pamukkale istikametine doğru gidiyorsunuz. Navigasyon ile kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Pamukkale Traventerleri Giriş Ücreti

Pamukkale Traventerleri

2022 yılı itibariyle giriş ücreti 110 TL olmuştur. 8 yaş altı ücretsiz olarak girebiliyor. Müze kartınız varsa ücret ödemeden rahatça girebilirsiniz. Müze kart ile 2 kere giriş hakkınız bulunuyor. En mantıklısı müze kartı alıp giriş yapmak olacaktır.

Giriş yaptığınızda traverten termal havuzları, Hierapolis antik kenti,arkeoloji müzesini gezebilirsiniz. Kleopatra havuzuna girmek isterseniz ekstra ücret ödemeniz gerekecektir. Havuz için ekstra 130 tl ödemeniz gerekiyor. Müze kart ile %50 indirimli bilet alabilirsiniz.

Bana kalırsa traventerlerde yürümek ve antik kenti gezmek yeterli olacaktır. Havuza girmek biraz ekstraya giriyor ama buraya kadar gelmişken farklı bir deneyim yaşamak isterseniz girebilirsiniz.

Traventerler

Pamukkale Traventerleri

Pamukkale Traventerlerine gittiğinizde ören yerinin bir kaç girişi bulunuyor. Üst kapıdan girerseniz (güney kapısı) önce antik kenti dolaşıp sonrasında ören yeri içerisinden traventerlerden aşağı inebilirsiniz. Alt kısımdaki girişten girerseniz direk traventerlerden giriş yapıp yukarı kadar tırmanabilirsiniz. Sonrasında antik kenti dolaşabilirsiniz.

Bizim tercihimiz ilk önce traventerleri görmek olduğundan alt giriş oldu müze kartımızla giriş yaptık ve yukarı kadar tırmandık. Traventerlerde yürümenin hissi muazzam burada saatler geçirmek istiyorsunuz. Biz  1 gece konaklamalı gittiğimizden hem gün batımında hem de öğle vaktinde dolaştık. Eğer vaktiniz varsa 1 gece konaklamalı gidip gün batımında muhakkak burada bulunun.

Müze kartınızla iki kere giriş hakkınız olduğundan dolayı ekstra ücret ödemeden hem sabah hem akşam üstü girebilirsiniz. Eğer çok vaktiniz yoksa önce antik kenti dolaşıp sonrasında traventerleri gezebilirsiniz.

Antik Kent

Pamukkale Traventerleri

Hierapolis Antik kenti oldukça büyük bir alana yayılmış. Traventerlerin hemen yanı başında bulunan kentin tarihi Roma dönemine kadar uzanıyor.

Antik kentteki kalıntılarda UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’nde bulunduğundan oldukça büyük öneme sahip. 2 bin yıl öncesinde Bergama Krallığı buraya Hierapolis Antik Kenti’ni inşa etmiş. Kalıntılar arasında antik tiyatro,tapınaklar,çeşme,mezar ve şehrin giriş kapısının kalıntıları bulunuyor.

Oldukça geniş bir alana yayılan Hierapolis, ‘Holy City’ yani Kutsal Kent olarak adlandırılmış. Konum olarak tam tepede bulunduğundan güzel bir şehir manzarasıda sizi bekliyor.

Nerede Kalınır?

Pamukkale’ye geldiğiniz konaklamak isterseniz bir çok alternatif sizi bekliyor. Genellikle yerli ve yabancı turistler günü birlik turlarla gelselerde konaklamalı gelen sayısıda oldukça fazla. Ne kadar kalınır derseniz 1 gece konaklama burası için yeterli. Traventerlere yakın konumda oldukça fazla otel bulunduğundan çok fazla zorlanmadan yer bulabilirsiniz.

Pamukkale Traventerleri

Biz tek gece Hotel Alida’da konakladık ve oldukça memnun kaldık. Tam bir aile oteli ve traventerlere 5 dakika yürüme mesafesinde. İncelemek isterseniz link bırakıyorum.

Pamukkale Traventerler’ine gittiğinizde atmosferinden kesinlikle büyülenip döneceksiniz.

 

 

 

 

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle