Düden Şelalesi
Antalya şehir merkezine 10 km uzaklıkta olan Düden Şelalesi, Kepez ilçe sınırları içerisinde yer alıp kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden alan şelale Yukarı Düden ve Aşağı Düden olmak üzere ikiye ayrılır.
Aşağı Düden Şelalesi (Kapuzkaldıran) Lara plaj yolu üzerinde 40 metrelik falezlerden denize dökülür. Yakınındaki Gençlik Parkı’ndan şelalenin döküldüğü noktayı görebilirsiniz. Yukarı Düden Şelalesi (Düden) ise daha üst noktada bulunmakta olup Varsak’a 1 km uzaklıktadır.
Düdenbaşı denilen noktadan yüzeye çıkan şelale, iki ana kola ayrılıp Düden Çayı’nı oluşturur. Yüzeyden hiç çıkmadığı günlerde bile düdenbaşı Şelalesi’nin altından saniyede en az 10 metreküp su yüzeye çıkar. Çıkan suyun maksimum debisi 94 metreküp, ortalaması ise saniyede 15-16 metreküptür.
Yukarı Düden Şelalesi’ne İskender Şelalesi’de denilmektedir. Pamfilya’yı fetheden Büyük İskender’in bölgeden geçerken atlarını sulattığı söylenmektedir.
Düden Şelalesi Ulaşım
Özel aracınızla Antalya şehir merkezinden çok kısa bir sürede ulaşabileceğiniz gibi toplu taşıma araçları ile de kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Antalya merkezden VC30, CV17, CV17A, VC30, VL62, VF66, VC69 numaralı otobüslerle şelale’nin bulunduğu konuma ulaşabilirsiniz. Minibüs tercih etmek isterseniz Antalya merkezden Varsak minibüslerine binebilirsiniz. Özel aracınızla giderken navigasyonla tam konuma ulaşabileceğiniz gibi yoldaki yönlendirme tabelaları ile şelale’yi çok kolay bir şekilde bulabiliyorsunuz.
Düden Şelalesi Giriş Ücreti
Yaz aylarında 08:00-19.30 / Kış aylarında ise 08:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık olan şelale’ye giriş ücreti 2023 itibariyle öğrenci 10 tl, yetişkin ise 15 tl’dir. Müze kart geçmiyor.
Şelale içerisinde mesire alanıda bulunmaktadır. Ayrıca şelale arkasında bulunan mağaralardan mutlaka şelaleyi izleyin. Mesire alanından bulunan bazı mağaralarda yarasa yuvaları bulunmaktadır. Şelale arkasındaki mağaradan şelalenin dökülmesini izlemek mükemmel bir his olacaktır.
Yılda ortalama 3 milyona yakın yerli yabancı turist ağırlayan şelalenin bu kadar popüler olma sebebi doğal güzelliğinin yanı sıra merkeze aşırı yakın olup ulaşımının kolay olmasıdır.
Kurşunlu Şelalesi
Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan Kurşunlu Şelalesi, 18 metre yükseklikten dökülmekte olup 33 hektar alana sahiptir. 7 adet küçük göletin birleştiği 2 kilometrelik bir kanyonda bulunan şelale aynı zamanda zengin florası ile bir tabiat parkıdır.
1986 yılında ziyarete açılan Kurşunlu Şelalesi içerisinde bulunan patika ve yürüyüş platformlarında gezerken farklı türlerde bitki,ağaç örneklerine rastlayabilirsiniz. Kızılçam ağaçlarının hakim olduğu alanda defne,söğüt,zeytin ve incir ağaçları gibi ağaçlar bulunmaktadır. Ayrıca bir çok yabani hayvana ev sahipliği yapan tabiat parkında tilki, tavşan, sincap, yarasa, kertenkele, su kaplumbağası ve bir çok balık çeşidi görebilirsiniz.
Tabiat parkında dolaşırken bitki tünelleri,asma köprülerin yanı sıra birde köylüler tarafından yapılan tarihi su değirmeni bulunmaktadır. Şelalenin altına kadar girip fotoğraf çekine bilirsiniz hatta şelale arkasına bile geçebilirsiniz fakat kayalar yosun tuttuğundan yürürken dikkat etmeniz gerekmektedir.
Tabiat parkını 1 saatte dolaşabilirsiniz şelale noktasından girip tabiat parkındaki yürüyüş platformlarından tüm alanı dolaşarak çıkış noktasına ulaşabiliyorsunuz. Tabiat parkı çıkışında birde ziyaretçiler için piknik alanı bulunmaktadır.
Kurşunlu Şelalesi Ulaşım
Antalya merkezden Antalya-Isparta yolunda 5 km ilerledikten sonra Kurşunlu tabelalarını görebilirsiniz. Merkezden yaklaşık 23 km uzaklıkta bulunmaktadır. Özel aracınızla giderseniz navigasyon ile tam konuma ulaşabilirsiniz.
Aynı zamanda Antalya merkezden bölgeye giden otobüs ve minibüsler bulunuyor. 524, 524A, 519 numaralı belediye otobüslerinin yanı sıra 230 ve 231 numaralı minibüs hatları şelaleye gidiyor.
Kurşunlu Şelalesi Giriş Ücreti
Yaz dönemi 08:00-19:00, kış dönemi 08:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık olan tabiat parkına giriş ücreti 2023 itibariyle yetişkin; 16 tl, öğrenci; 8 tl olarak belirlenmiştir. Müze kart geçerli değil. Şelale girişinde otopark bulunuyor ve ekstra ücret ödemiyorsunuz.
Kurşunlu Şelalesi’ne gittiğiniz zaman sadece şelaleyi değil bir tabiat parkına gittiğinizi unutmayın alan o kadar büyük ki doğayla başbaşa kalmak isteyenler için mükemmel bir ambiyansla karşılaşıyorsunuz. Bol bol doğa yürüyüşü yapıp, fotoğraf çekip manzara izleyebilirsiniz. Yürüyüş için uygun ayakkabı ile gitmenizi tavsiye ederim. Dilerseniz şelale içerisinde bulunan kafelerde bir şeyler yiyip içebilirsiniz veya yanınızda bir şeyler getirip piknik alanlarında oturabilirsiniz.
Hem Düden hem Kurşunlu Şelaleleri Antalya’ya gittiğinizde gezmeniz, görmeniz gereken yerlerden. Her ikisininde ulaşımı oldukça rahat olduğundan kolayca gidebilir, rahatlıkla gezebilirsiniz. Ayrıca Kurşunlu Şelalesine kadar gelmişken hemen yakınında bulunan Perge Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.
Son yorumlar