Site Loader

Dünyanın en tuzlu ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, Konya, Aksaray ve Ankara illerinin sınırları içerisinde bulunup Türkiye’nin ikinci büyük gölüdür. Türkiye’nin tuz ihtiyacının %40’ı Tuz Gölü’nden karşılanmaktadır.

Derinliği ortalama 40 cm olan gölün, bol yağış aldığı dönemlerde ortalama yükseklik 1,5 metreye kadar yükselmektedir. Yaz mevsiminde bölgede yağış miktarı düşük olduğundan göl çevresi daralmaktadır bu da Ankara ve Konya illerini birbirine bağlayan doğal bir yol oluşturmaktadır. Bu yol tuz üretim tesisleri için kullanılmaktadır. Yaz aylarında gölün tabanının kurumasıyla 30-40 cm’lik tuz tabakası oluşur böylelikle göl üzerinde yürümek mümkün hale gelir.

Tuz gölü bir çok türden kuş çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle flamingoların konaklama alanı olan gölde 85 kuş türü ve 6 bin kadar kuş yuvalama alanı bulunmaktadır.Ülkedeki biyolojik çeşitliliğin korunması için önemli bir sulak alan olan göl, UNESCO tarafından bölgenin korunması için Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Yazın göldeki su miktarı düşsede kış mevsiminde bir çok canlı için önemli bir yaşam alanıdır.

Yüksek tuz oranı sayesinde kışınn donmayan göl yaban göçmen kuşları için ideal bir barınak işlevi görmektedir. Kuşların dinlenme,beslenmeleri için ideal ortam sunan göl flamingo,turna,kılıçgaga,angut gibi bir çok kuş türünü barındırmaktadır.

Sayısız kuş türünün yanı sıra Avrupa’da nesli tükenmekte olan flamingolar için bir habitat niteliğinde olan göl ekolojik açıdan hassas bitki türlerinede ev sahipliği yapmaktadır. Göl çevresinin ıssız oluşu kuşları güvende hissettirdiğinden rahat beslenip dinlenmektedirler.

Tuz gölü kapalı havza olduğundan herhangi bir yere dökülmez. Yüz ölçümü 1620 kilometrekaredir. Gölün kuzey ve güney uzunluğu 80 kilometredir. Gölden, Tekel İdaresi tarafından çıkarılan yıllık tuz oranı 100-200 ton arasıdır. 

Tuz Gölüne Nasıl Gidilir?

Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde bulunan Tuz Gölü, Konya ve Aksaray illerinin sınırındadır. Ankara,Konya ve Aksaray olmak üzere 3 ilin ortasında yer almaktadır. Ankara-Konya yolunu takip ederek Şereflikoçhisar ilçesinden sonra Tuz Gölüne ulaşabilirsiniz.

Özel aracınızla navigasyonla tam konuma erişebiliyorsunuz.

Tuz Gölü Girişi Ücretli Mi?

Tuz Gölüne girişte herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Aracınızı ücretsiz otoparka bırakıp göle giriş yapabiliyorsunuz. Otopark oldukça büyük olduğundan rahatlıkla yer bulabilirsiniz. Göl girişinde birde hediyelik eşyalar alabileceğiniz ve bir şeyler yiyip içebileceğiniz tesis bulunuyor.

Tuz Gölünden çıktıktan sonra tesiste ayaklarınızı yıkamanız için 5 lira ödemeniz gerekiyor. Bu ücret bölgedeki kaynak sularının tuzlu olmasından dolayı tesise getirilen tanker masrafı nedeniyle alınıyor.

Tuz Gölünde Neler Yapılır?

Tuz Gölüne gittiğinizde yapacağınız tek şey göl üzerinde yürümek olacaktır. Göl içerisinde 22 çeşit mineral bulunduğundan ayaktaki ezgama,mantar,romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Gölde gittiğinizde yanınıza ayakkabı yerine terlik alın ama göle girerken mutlaka çıplak ayakla girin. Göle girdiğinizde yürümek o kadar iyi geliyor ki kendinizi dinlenmiş hissediyorsunuz.

Gölde ayrıca mükemmel manzaranın tadını çıkarın ve bol bol fotoğraf çekin. Her saat ayrı bir güzellik sunan göle yansıyan manzara sizi büyüleyecektir. Eğer vaktiniz varsa gün batımında durup hem gölü izleyip hemde mükemmel kareler yakalayabilirsiniz.

Tuz Gölü yıllardır merak ettiğim ve gitmek istediğim yerler arasındaydı ve gidince merak ettiğim kadar olduğunu anladım. Büyüleyici bir havası var. Gün içerisinde tam öğle saati gitmekten kaçının sabah saatleri veya akşam üzeri gitmenizi tavsiye ederim.

 

 

 

 

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle