Site Loader
Amsterdam'da gezilecek yerler

Amsterdam’a ilk gittiğimde 2013 Aralık ayı’nın sonuydu ve 2014 yılına orda girmiştim.İlk yurtdışına çıkışımdı akraba evinde kalmaya gitmiştim bundan dolayı konaklama derdim olmadı sadece pasaport,vize ve uçak biletleri için ve orda yapacağım harcamalar içim kendime bütçe ayarlamıştım.

Yıllardır yurtdışı hayali kurup yeni yerler görmek istediğim için bol heyecan ve merakla geçen yolculuğum sonrasında inanılmaz mutlu anlar yaşamıştım. KLM hava yolları ile gitmiştim ve bana annem eşlik etmişti birlikte güzel bir seyahat yapmıştık.

İkinci gidişim ise 2015 yılında eşimle oldu. Evlendiğimizde  balayımızı yurtdışı tatili olarak planladık ve Amsterdam,Paris,Belçika üçgeninde geçirdik çok güzel bir deneyim oldu bize.

Daha önceden de gittiğim için artık daha tecrübeliydim ve eşimle birlikte bol bol gezmeye yeni yerler keşfetmeye çalıştık. Şimdi size Amsterdam’da gezdiğimiz yerleri yazarken aynı zamanda bizim gidemediğimiz ama bir daha ki sefer gitmek üzere not aldığımız yerleride belirtmek istiyorum.

1.DAM MEYDANI

 

Amsterdam Kraliyet Sarayı’nın bulunduğu Dam Meydanı şehrin görülmesi gereken yerlerinin en başında geliyor. Şehrin tam merkezi olarak kabul edilen meydan’da Kraliyet Sarayı’nın yanı sıra II.Dünya Savaş’ında yaşamını yitirenler için Ulusal Anıt yer almaktadır.  Nieuwe Kerk Kilisesi ve Madame Tussaud’s Müzesi’ nin de yine Dam Meydanı’nda yer almakta olup turistler tarafından tam bir cazibe merkezi haline dönüşmüştür.

Dam Meydanı
Dam Meydanı

Dam Meydanı, Amsterdam’ın tarihi bölgesinde merkez tren istasyonunun yaklaşık 750 metre güneyinde bulunmaktadır ve şehrin en bilinen yeridir. Benimde Amsterdam denilince aklıma ilk gelen yerlerden oluyor bu meydan. Meydan’nın tam bir dörtyol üzerinde bulunuyor desem sanırım yanılmam.İki ucunda alışveriş yapılabilecek mağazaların ve cafelerin olduğu caddeler uzanıyor.  Kısaca Amsterdam’a gidince gidilecek yerler listenize yazın derim.

2.AMSTERDAM KRALİYET SARAYI

Amsterdam Kraliyet Sarayı
Amsterdam Kraliyet Sarayı

Dam Meydanı’nında bulunan en önemli yapılardan biri Amsterdam Kraliyet Sarayı. Meydana geldiğinizde göreceğiniz  saray Ulusal Anıt’ın karşısında Yeni Kilise’nin yanında yer alıyor.

Bina 20 Haziran 1655’te Amsterdam yöneticileri tarafından belediye binası olarak açılmıştır. Ancak günümüzde kraliyet sarayı olarak bilinmektedir. 1648 yılında Jacob van Campen tarafından yapılan binanın sarımsı taşları Almanya’dan getirilmiş fakattaşlar kararmış ve günümüzdeki görünümüne gelmiş. Kraliçe devlet ziyaretleri, Yeni yıl resepsiyonları ve resmi işlemlerde Saray’ı kullanmaktadır.

Biz Saray’ın içini gezmedik ama gezmek isteyenler için ziyarete açık gişeden bilet alıp gezebilirsiniz fakat çok ilgi çekici birşey olmadığını duydum yine de görmek isteyenler ziyaret edebilirler.

3.AMSTERDAM KANALLARI

Amsterdam için Kuzey’in Venedik’i denmesinin sebebi meşhur kanalları tabiki. Pek haksızda sayılmazlar 90 Ada’sı 1500 köprüsü ile Venedik’ten sonra kanallar Ülkesi diyebiliriz. Zaten sahip olduğu kanalların güzelliğiyle UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış.

Amsterdam’da gezerken kanal ve köprülerin güzelliğiyle adeta büyüleniyorsunuz.Kanal etrafında ki evlerin ve kafelerin düzeniyle şehre hayranlığınız bir kat daha artıyor. Kanal üzerinde ki köprüler de bol bol fotoğraf çekinip gezebilirsiniz.Ayrıca kanallarda yapılan tekne turlarına katılabilir veya deniz bisikletleriyle bireysel olarak turlayabilirsiniz. Biz bisiklet kiralayıp kanalda tur yaptık oldukça keyifli oldu bizim için.

Amsterdam Kanal Turu
Kanal Turu

Kanal kenarında yer alan firmalardan  bisiklet kiralayabilirsiniz. Bizde bir firmadan saatlik olarak kiraladık ve turladık fakat burda dikkat etmeniz gereken gidiş dönüş saatinizi ayarlamanız ne kadar kiraladıysanız dönüşünüzüde saatini doldurmadan ayarlamanız gerekli.

Tura başlayınca kanalların büyüklüğünde kendinizi kaybedebilirsiniz 🙂

4.RED LIGHT DISTRICT

Red Light District
Red Light District – Kırmızı Fener Mahallesi

Amsterdam’a gelen turistlerin merakla gezdiği Amsterdam’ın en meşhur bölgesi Redlight District türkçe ismiyle Kırmızı Fener Mahallesi.

Dam meydanı ile merkez tren istasyonu arasında kalan bölge gece gündüz turist akınına uğramakta. Ulaşım olarak meydan’dan yürüyerek çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. İsterseniz nostaljik tramway veya metro ile ulaşabilirsiniz. Ama yürüyerek ulaşmanız oldukça kolay.

Red Light

Ben gündüz saatlerinde bölgeye gitmiştim ve Dam meydanında dolaşırken bir anda bölgeye çıkınca epey şaşırmıştım. Bölgede, porno performanslarının sergilendiği tiyatrolar,seks temalı müzeler,erotik eşyalar alabileceğiniz dükkanlar ve hafif uyuşturucu maddelerin bulunduğu yeme içme mekanları bulunuyor.

Kırmızı Fener Mahallesi’nde çalışan hayat kadınlarının fotoğraflarını çekmek kesinlikle yasak ve yaptırımı var. Vitrinlerin önüne geçipte fotoğraf çekemiyorsunuz. Sokaklarda fotoğraf çekmeniz ise serbest. Bölge, 7/24 kameralar ve devriye polisler tarafından gözlemleniyor.

5.VAN GOGH MÜZESİ

Van Gogh Müzesi
Van Gogh Müzesi

Amsterdam denilince ziyaret edilmesi gereken yerlerden biride Vangogh Müzesi. Hollanda’lı ressam  Vincent Van Gogh’un çalışmalarının sergilendiği müze, Dünya’da Vangogh’un resimlerinin sergilendiği en büyük müzedir. Van Gogh Müzesi, Stedelijk Müzesi ve Rijksmuseum ile çok yakın bir konumda. Amsterdam gezinizde listeye alın derim.

Bilet fiyatlarını görmek  için internet sitesine bakabilrisiniz ve online bilet alabilirsiniz. Linke tıklayınca girdiğiniz siteden sizi yönlendiriyor kaç kişi gideceğiniz ve tarihi seçip biletinizi alabiliyorsunuz. Link’i bırakıyorum.

https://www.vangoghmuseum.nl/en/plan-your-visit/tickets

 

6.RIJKSMUSEUM (DEVLET MÜZESİ)

Şehrin bir diğer önemli müzesi Rijksmuseum (Devlet Müzesi), Museumplein’de yer alan Hollanda Ulusal müzesidir. Müzede sanat ve tarih alanından parçalar sergileniyor. 1876-1885 yılları arasında Müzeler Bölgesi’ne inşa edilen binada faaliyet gösteren müze, dünyanın en büyük Felemenk sanat koleksiyonuna sahip. Hollandalı şehir yöneticilerine ait koleksiyonların sergilenmesi amacıyla kurulmuş ve daha sonra müze fikri Fransa’daki benzer müzelerden alınmış.

Rijksmuseum
Rijksmuseum

Müzeler bölgesine gittiğinizde ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri Rijksmuseum. Eğer ki müze gezmeyi seviyorsanız kesin gidin derim. Online veya gişeden bilet alabiliyorsunuz. Bilet fiyatlarını öğrenmek için linki bırakıyorum.

https://www.rijksmuseum.nl/en/tickets/articles

7.I AMSTERDAM

I amsterdam
I amsterdam

Müzeler bölgesine gittiğinizde direk karşınızda yazıyı göreceksiniz.  Biz öğlen saatlerinde gittiğimizden oldukça kalabalıktı herkes yazının altında,üstünde yanına pozlar veriyordu bizde geri kalmadık tabi 🙂

Amsterdam’ı ziyaret eden herkesin favori fotoğraf çektirme yeri I amsterdam yazısı. İnsan boyunu geçen harflerle yazılan yazı Amsterdam’ın simgelerinden olmuş durumda. Sabah saatlerinde gittiğinizde daha tenha olabiliyor kalabalık olmadan erkenden çekinmek isterseniz erkenden gidin derim.

ı amsterdam
I amsterdam

Bende hiç kimseden geri kalmayıp kalabalıkta olsa “a” harfinin tepesinde pozumu verdim 🙂

8.YEL DEĞİRMENLERİ

Landsmer
Landsmer – Amsterdam

Amsterdam’a gitmişken  Yel Değirmenlerini görmeden olmaz. Biz Landsmer bölgesine bisiklet turu yapmıştık ve orda böyle tatlı bir Değirmenle karşılaştık. Bu gittiğimiz kasabaya aşık oldum resmen. Göl kenarında evlerin olduğu insanların ömrünü uzatabilecek bir yer burası. Hele göl manzaralı evleri görseniz hayran kalırsınız öğrendiğime göre burası Amsterdam’ın zengin bölgelerindenmiş.

Tam gün batımına doğru bisiklet turuna çıkıp buraya kadar geldik ve iyi ki geldik o kadar güzeldi ki unutmak mümkün değil. Aslında değirmenleri görmek için Zaandam’da bulunan Zaanse Schans’e gitmek gerekliymiş bunu tabi biz sonradan öğrendik. Bir dahaki sefere gidicez artık.

Şuranın güzelliğine bakarmısınız gerçekten mükemmel bir yer. Biraz size burdaki değirmenden bahsedeyim. Bu değirmen aslında  içinde odaları olan insanların yaşadığı bir evmiş. Üst katlarında yatak odası, alt katında oturma odası ve önünde bahçesi olan çok tatlı bir yerdi. Özel mülk olduğu için giremiyorusunuz buraya ama etrafında bisiklet turu yapıp gezebiliyorsunuz. Eğer yolunuz düşerse burayada bir uğrayın derim bölge olarak çok sevdiğimiz yerlerden oldu burası.

Amsterdam’a gittiğimizde yurtdışı için acemiydik ondan dolayı atladığımız gitmediğimiz ama listeye aldığımız 1-2 yer oldu oralarada bir dahaki seyahatimizde gitmeyi düşünüyoruz.

Buraya kadar sizlere bizim Amsterdam’da gittiğimiz yerleri yazdım. Aşağıya bizim gidemediğimiz ama Amsterdam’a gittiğinizde gezmeniz gereken yerleri yazıyorum. Vaktiniz olursa buralarıda gezersiniz.

9.Anne Frank Evi – 2.Dünya Savaşı sırasında ölen Hollanda Yahudisi Anne Frank’ın toplama kamplarına götürülmeden önce ailesi ile birlikte 25  ay saklandığı ve savaş sırasında günlüklerini yazdığı ev burası. Anne Frank’ın Almanlar tarafından yakalandıktan kısa bir süre sonra Tifüs’ten öldüğü biliniyor. Amsterdam’a gitmişken uğrayın derim oldukça etkileyici olduğu söyleniyor.

10.Vondelpark – Amsterdam’ın en büyük şehir parkı. Gürültüden uzak sessiz ve sakin dinlenmek için harika bir yer. Müzeler bölgesinde gezdikten sonra 800 metre ilerideki parkta dinlenebilir kitap okuyup göl kenarında çimlere uzanıp keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

11.Joordan – Alışveriş tutkunları için harika bir yer olabilir. Mücevher,antika,kıyafet ve organik yiyeceklerin bulunduğu bölgede Yüzen Ev Müzesi ve Amsterdam Peynir Müzesi’de yer alıyor.

12.Amsterdam Tarih Müzesi – 1975 yılında kurulan müzede Ortaçağ’dan günümüze Amsterdam tarihine ait sergiler yer almaktadır.

Bu yerlerin haricinde gezilecek daha bir çok yer var ben aklıma ilk gelen ve kısa sürede gezebileceğiniz yerleri yazdım.

Eğer gezinizde vaktiniz genişse Amsterdam’a yakın bölgelerden bir balıkçı kasabası olan Volendam’a gidebilir peynir fabrikalarını gezip sahilde yürüyüş yapabilirsiniz.

Volendam gezi yazımı burdan okuyabilirsiniz.

Diğer bir önerim araba girmeyen köy olarak bilinen Giethoorn köyüne güzel bir gezi yapabilirsiniz.

 

 

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle