Site Loader
Kayseri Erciyes

Erciyes’in eteklerinde Kızılırmak’ın güneyinde bulunan Kayseri, Türki’yenin en kalabalık 14.ilidir. Hititler dönemine kadar uzanan 6000 yıllık tarihi ile  pek çok medeniyetin beşiği olan Kayseri Dünya’nın en eski şehirlerinden sayılır. Bol çemenli ve baharatlı pastırması ve sucuğu ve tabi ki enfes mantısıyla mükkemmel yemeklere de ev sahipliği yapar.

Kayseri’de ne yerim diyorsanız Kayseri’nin meşhur yemekleri yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Kayseri’de Gezilecek Yerler

Kayseri’de gezilecek çok yer var gerek şehir merkezinde gerekse ilçelerinde gezip görebileceğiniz tarihi ve kültürel yerler mevcut. Ben anne tarafından Kayserili olduğumdan dolayı bir çok kez gezme fırsatı buldum. Fakat hala gitmediğim çok yer var ben hem sizlere genel olarak gitmeniz gereken yerleri yazıcam seyahat planınıza göre nerelere gideceğinize siz karar verip kendi planınızı yaparsınız.

1.Kayseri Kalesi

Kayseri Kalesi

Kayseri şehir merkezi’nde yer alan kale şehrin müdafaası için yapılmıştır. Kaynaklara göre Roma döneminde yapılan kale, I.Alaeddin Keykubat tarafından onarılıp eklemeler yapılmıştır. Dış kale büyük ölçüde yok olsada iç kale hala korunabilmektedir.Şehre ayrı bir hava katan kale şehri sembolü  haline gelmiştir. Şehir merkezine geldiğinizde direk gözünüze çarpan kale’nin içini gezebilir ve yandaki çarşıda dolaşabilirsiniz.

2.Döner Kümbet

Döner Kümbet

 

Anadolu Selçuklu Sultanı I.Alaeddin Keykubat’ın kızı Şah Cihan Hatun için 1289’da yaptırılan Kümbet,Talas yolu üzerinde bulunmaktadır.Kümbet’e Şah Cihan Hatun Kümbeti’de denir.Türbe’nin 12 yüzünde kabartma olarak yapılmış taş süslemeleri Türk Sanatı’nın güzel örneklerini yansıtır. Kapı üzerinde bazı yerleri kırılmış insan başlı iki aslan kabartması bulunmaktadır. Merkez’den yürüyeyerek 10 dakika’da ulaşabileceğiniz Kümbet’i ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.

3.Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı

Şehrin kalbinde yer alan meydan Eski Kayseri ve Yeni Kayseri iç içe geçmiş durumda. Roma,Bizans,Selçuklu,Osmanlı ve Cumhuriyet’in izlerini meydanın etrafında görebiliyorsunuz. II.Abdulhamit zamanında yapılan Kayseri Saat Kulesi,Kayseri Kalesi,Bürüngüz Camii ve ve Mimar Sinan tarafından yapıldığı rivayet edilen Kurşunlu Camii’yi ziyaret edebilirsiniz.

4.Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı

15.yüzyıl’da yapıldığı tahmin edilen çarşı İstanbulda’kinden sonra en büyük kapalı çarşı olarak kabul edilir. Alışveriş tutkunlarının mutlaka gezmesi gereken çarşıda,  giyecek ve kuyumcuların yanı sıra yiyecek olarakta oldukça çeşit bulunuyor. Kayseri’ye geldiğinizde mutlaka bir dolaşın derim.

5.Mimar Sinan’ın Evi

Mimar Sinan'ın Evi

Osmanlı İmparatoluğu’nda Kanuni Sultan Süleyman,II.Selim ve III.Murat dönemlerinde baş mimarlık yapan ‘Koca Sinan’ ın doğduğu ev. Kayseri’ye 27 km uzaklıkta bulunan Ağırnas’taki günümüzde müze olarak kullanılıyor. Gezginler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan büyük mimar’ın evini ziyaret etmeden dönmeyin.

6.Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi Müzesi

20 Aralık 1919 tarihinde şehri ziyarete gelen Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, o yılların en görkemli konaklarından biri olan Raşit Ağa Konağı’nda 2 gece kalmışlardır. 1983 yılında müzeye dönüştürelerek ziyarete açılmıştır. Kayseri’ye gelince müzeyide dolaşabilirsiniz. Müze Melikgazi ilçesi, Cumhuriyet Mahallesi’nde yer alıyor.

7.Soğanlı Vadisi

Soğanlı Vadisi

Soğanlı vadisi, çok eski bir yerleşim alanı olarak Roma devrinden kalan kiliseleri ile ünlüdür. Hristiyanların inançlarını yaşatmak için 4. yüzyılda yerleşmeyi seçtikleri bu korunaklı vadi Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine bağlıdır. Kayseri’ye geldiğiniz ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında gelen vadi Kayseri’ye yaklaşık 70-80 km uzaklıkta bulunuyor.

8.Erciyes Dağı

Erciyes Dağı

Erciyes Dağı, İç Anadolu Bölgesinde yer alan 3.917 metre yükseliğinde sönmüş bir volkan’dır. İç Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes’in en son Roma döneminde püskürdüğü belirtiliyor. 3300 km’lik alanı kaplayan dağ Torosların kuzeybatısı olan Aladağların en yüksek noktası olarak kabul edilir. Kış turizmi’nin vazgeçilmez yerlerinden olan Erciyes, kış sporları için her yıl yerli,yabancı binlerce turist ağırlar. Çevre illerden de kış mevsiminde günü birlik veya konaklamalı turlar düzenlenmektedir. Erciyes, Kayseri’de gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor.

9.Sultan Sazlığı Milli Parkı

Sultan Sazlığı

Sultan Sazlığı, Yahyalı,Develi ve Yeşilhisar ilçelerinin sınırları içerisinde yer alır. Türkiye’nin en önemli ikinci kuş cenneti konumumda bulunan sazlık, Afrika ile Avrupa arasında göç eden kuşların konaklama noktası olarak yer alıyor. Yaz mevsiminde geldiyseniz oldukça keyifli bir yürüyüş yapabilir ve tekne turu ile sazlığı gezebilirsiniz.Kayseri gezinizde uğramanız gereken yerlerden.

Sultan Sazlığı hakkında daha fazla bilgi almak için Sultan Sazlığı Milli Parkı yazımı okuyabilirsiniz.

10.Kapuzbaşı Şelalesi

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kapuzbaşı Şelalesi, Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Kayseri-Adana sınırında yer alan şelale’ye ulaşım Kayseri’den biraz uzun sürsede özel aracınızla rahatlıkla gidebilirsiniz. Yahyalı ilçesi’nden giderseniz yaklaşık  70-80 km sürüyor. Kayseri’den daha uzak yaklaşık 145 km kadar yol gitmeniz gerekiyor. Adana’dan daha yakın olabilir. Özellikle yaz mevsimlerinde oldukça kalabalık olan şelale’nin buz gibi suyu sıcağa karşı etkili bir çözüm yöntemi oluyor. Eğer vaktiniz varsa gezilecek yerler listenize alabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için buradan Kapuzbaşı Şelaleleri yazımı okuyabilirsiniz.

Sizlere Kayseri’de gezilecek başlıca 10 yeri listeledim sizde seyahat planınıza göre bu yerleri gezebilir veya buraya tıklayarak diğer gezilecek yerlere bakabilirsiniz.

 

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle