Site Loader
Azmak Nehri

Muğla’nın Ula ilçesinin Akyaka beldesinde bulunan Azmak Nehri, sazlıklar ardında akvaryumu andıran tertemiz olan suyu ve bakir doğasıyla buraya gelenleri adeta kendine hayran bırakıyor. Torosların batısı’ndaki uzantısı Sakar Tepesi’ndeki kaynak sularından oluşan nehir, Gökova Körfezi’nden deniz dökülür. Yazın sıcağında bile buz gibi olan suyu aslında sodalı sudur ve suya girenlerin cildini gençleştirip güzelleştirdiği söylenir. 2 km uzunluğunda ve yer yer 8 metre derinliğindedir.

Azmak sözcüğü halk dilinde su kaynağı anlamına geliyormuş. Rehber bölgede farklı farklı 5 tane azmak olduğunu bu bulunduğumuz yerin ‘Kadın Azmağı’ olduğunu söyledi. Kadın Azmağı denmesinin sebebi eskiden kadınlar bu sodalı doğal kaynak suyunda çamaşırlarını yıkarlarmış. Bundan dolayı ismi Kadın Azmağı olarak anılır olmuş.

Azmak Nehri’ni uzun zamandır merak ediyordum ve gittiğim andan itibaren suyun ve doğanın güzelliği karşısında adeta büyülendim. O kadar sakin,sessiz ve temizki insan saatlerce vakit geçirmek istiyor. Nehirde gerçekleştirdiğimiz tekne turu ile suyun dibindeki bitkilerin oluşturduğu renk cümbüşü kendine hayran bıraktırıyor.

Nasıl Gidilir?

Azmak Nehri
Azmak Nehri

Ula ilçesine 18 km, Marmaris’e 30 km uzaklıkta bulunan Azmak Nehrine ulaşım oldukça kolay. Özel aracınız ile Muğla merkezden geliyorsanız Marmaris yönüne doğru devam edip Akyaka tabelasını gördünüzde sapmalısınız.Navigasyona Akyaka beldesini yazarsanız rotanız oluşur.

Şayet otobüs veya dolmuş ile gelmek isterseniz Muğla otogardan veya Muğla’nın bir çok ilçesinden Akyaka’ya giden dolmuşlara binerek Akyaka’da inebilirsiniz. İndiğiniz yer nehre çok yakın bir konum oluyor yürüyerek nehre ulaşabilirsiniz.

Neler Yapılır?

Azmak Nehri’ne geldiğiniz zaman yapılacakların başındasazlıklar arasında güzel bir tekne turu yapmak geliyor. Sahilde’ki tekneler sabahtan akşama kadar tur düzenliyor ve turlar yarım saat kadar sürüyor. Tur ücreti 2019 yılında 10 lira civarındaydı. Oldukça makul bir ücret ile doğayla başbaşa bir tur yapabilirsiniz. 10’ar kişilik dolmuş tekneler  2 km’lik nehir parkurunda ilerliyor ve toplanma noktasında bir rehber Azmak Nehri hakkında bilgiler veriyor. Adeta bir akvaryum izliyormuşcasına yaptığınız tekne turunun bitmesinin hiç istemiyorsunuz. Suyun dibindeki bitkilerin oluşturduğu renkler ve suyun berraklığı sizi hipnoz edebilir 🙂

Azmak Nehri

Nehir tekne turundan başka yapılacaklar arasında sıcaktan bunalıp buz gibi sulara kendinizi bırakabilirsiniz. Nehrin bir çok noktasından nehre girebilirsiniz yalnız dikkat edin hava ne kadar sıcak olursa olsun su o kadar soğukki girmeden önce epey tereddüt edebilirsiniz. Ben sıcağa dayanamayıp suya kendimi attım ve su o kadar soğuk ki 1 dakika bile duramadan geri çıkıyorsunuz. Bir kaç kere dinlene dinlene suya girdim ve epey eğlendim diyebilirim. Suya bir kere girince bağımlı oluyorsunuz ve sürekli girmek isteyebilirsiniz. Azmak Nehri’ne gittiğinizde kesinlikle suya girmeden dönmeyin 🙂

Azmak Nehri’nde ayrıca kano kiralayarak kendiniz kano ile de tur yapabilirsiniz.Bunun haricinde nehir etrafında yürüyüş yaparak gezebilirsiniz.Nehrin etrafındaki ormanlarda bir çok kişi piknik yapıyor mangal falan yakmak tabi ki yasak fakat ufak tefek atıştırmalıklar ile nehir kenarında çayınızı yudumlayarak dinlenebilirsiniz.

Ayrıca nehrin yanındaki denizde rüzgar sörfü yapma imkanınız var. Burda bir çok rüzgar sörfü yapan sporcuları görmeniz mümkün. Sizde eğer meraklıysanız rüzgar sörfü yapma imkanınız bulunuyor. Bu arada kamp yapmak isterseniz Azmak Nehri’ne yakın Akyaka Orman Kampı’nda kamp yapmanız mümkün. Kamp yapıp burada kalmak isteyenler için böyle bir imkan bulunuyor.

Azmak Nehri’ne gelmişken günün geri kalanında Akyaka’yı dolaşabilirsiniz. Akyaka beldeside oldukça şirin bir yer burada hediyelik eşya dükkanlarını dolaşabilirsiniz ve sokaklarında dolaşarak fotoğraf çekebilirsiniz. Ayrıca yeme içme içinde Akyaka’da bir çok seçenek mevcut esnaf lokantasından,restaurant ve kafelerde karnınızı doyurabilirsiniz.

Azmak Nehri

Eğer nehir kenarında birşeyler yemeyi tercih ederseniz nehir boyunca uzanan restaurantları tercih edebilirsiniz. Burada manzaraya karşı birşeyler yemek isterseniz bir çok alternatif bulunuyor.Dilerseniz nehir kenarında da birşeyler yiyip içebilirsiniz.

Azmak Nehri bizim çok sevdiğimiz yerlerden oldu hatta tekne turunu bir kaç defa yapmak bile istedik. Doğası,bakirliği,sakinliği ve temizliği ile hayran kaldık. Oldukça eğlenceli vakit geçirdik.Eğer Muğla’ya yolunuz düşerse listenize almanız gereken yerlerden. Hele ki Marmaris veya Ula’daysanız en azından yarım gününüzü ayırıp gelmelisiniz.

Azmak Nehri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz!

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle