Site Loader
Kapuzbaşı Şelaleleri

Kayseri’nin Yahyalı ilçesine bağlı olan Kapuzbaşı köyü sınırlarında yer alan kaynak şelaleleridir. İrtifa akışı bakımından Uganda’da bulunan Victoria Çağlayanı’ndan sonra ikinci sırada yer alır. Aladağlar Milli Parkı içerisindeki şelaleler Türkiye’nin en yüksek şelaleleridir.

Bu arada Kayseri’de diğer gezilecek yerleri öğrenmek için buradan yazıma tıklayabilirsiniz.

Bölgede 5 tanesi büyük 2 tanesi küçük olmak üzere 30 metre ile 76 metre arası değişen 7 şelale yer almaktadır. Kapuzbaşı Şelaleleri’nin en önemli özelliği ise kaynağından çıktığı şekilde aşağıya dökülmesidir. Şelaleler, Aladağ’ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenen kaynak sularıdır. Özellikle iki tanesi yazın sıcağında bile o kadar şiddetli ve gürültülü akarki serinlemek isteyenler için yanına yaklaşmaları yeterli olacaktır.

Nasıl Gidilir?

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kapuzbaşı Şelaleleri, Yahyalı’ya 55 km Kayseri’ye 145 km uzaklıktadır. Aynı zamanda Adana Aladağ ilçesine 55 km uzaklıkta bulunuyor. Adana sınırına oldukça yakın olan şelalelere özellikle Adana’dan bir çok ziyaretçi gelmektedir. Fakat Adana’dan ulaşım yolu çok zor olduğundan çok fazla tercih edilmiyor.  Kayseri’den aracınızla ulaşmanız için Kayseri-Develi veya Kayseri-Yeşilhisar yolu ile önce Yahyalı’ya ulaşmanız gerekli. Yahyalıdan yaklaşık 1.30 saat sürüyor. Önceden Yahyalıdan şelaleye ulaşım oldukça zordu fakat son yıllarda yollar yapıldığından dolayı özel aracınızla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla gelirken tabelaları takip ederek veya en rahat navigasyona Kapuzbaşı Şelaleleri yazarak kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Yol boyunca özellikle yakınlaştığınızda dağ yollarından geçerken çok güzel manzaralar ile karşılaşacaksınız ve Aladağlar Milli Parkı giriş yaptıktan sonra şelalelerin önce sesini duyacak daha sonra ise şelalelerin oluşturduğu serinlik ile rahatlayacaksınız.

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kapuzbaşı Şelalerinin deniz seviyesinden yüksekliği 700 metredir. Bu arada eğer yaz döneminde gidiyorsanız ve özellikle haftasonunu tercih ediyorsanız aracınıza yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Aladağlar Milli Parkı’na girişler ücretli araç ve yaya olarak girişinize göre ücret değişiyor. 2020 itibariyle giriş fiyatları araç için 20 lira yaya girişi için 7 liraydı.

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kayaların içinden çıkan kaynak sularının oluşturduğu görüntü insanı gerçekten büyülüyor. Şelalelerin yakınlarında birşeyler atıştırmanız için bir kaç restaurant mevcut. Bunun yanı sıra yerel halk ve yerli turistler özellikle haftasonları buraya gelip piknik yapıyorlar. Şelale’nin etrafında bol bol piknik alanı mevcut fakat burda tek kötü şey mangal yapılması özellikle kalabalık dönemlerde herkes ayrı ayrı mangal yapınca etraftaki dumandan şelalenin güzelliği malesef ki bozuluyor. Benim tavsiyem eğer vaktiniz varsa özellikle hafta içi gitmeniz. Hem daha boş olur hemde rahat rahat doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Kapuzbaşı Şelaleleri

Yazın geldiyseniz şelalenin buz gibi suyunun altına girip serinlemenizi tavsiye ederim :). Fakat ne yalan söyleyeyim hava ne kadar sıcak olursa olsun suyun altından bir kaç saniyeden fazla duramıyorsunuz. Şelale’nin altına girip ıslanmak istemezseniz suyun aktığı yönden aşağıya doğru ayakkabılarınızı çıkarıp suyun içinde yürüyebilirsiniz.

Bu arada şelaleye geldiğinizde yoğun bir dönemde geldiyseniz park yeri bulmakta zorlanabilirsiniz bazı yaz aylarında yol kenarlarında aracınıza park edecek yer bulamıyorsunuz bu yüzden milli parka giriş yapmadan aracınızı yol kenarına park edip yürüyerek girebilirsiniz.

Şelalenin kenarında birde kullanılmayan tatlı bir su değirmeni bulunuyor. Buraya geldiğinizde bol bol fotoğraf çekinip şelale kenarında oturup manzarayı izleyebilirsiniz. Biz Kapuzbaşı Şelalelerine bir kaç defa geldik her gelişimizde de değişemeyen tek şey suyun yoğunluğu,buz gibi oluşu ve doğal güzelliği oldu. Bu arada günübirlik gelip gezmeniz yeterli olacaktır fakat eğer sıkı bir doğa tutkunuysanız kamp yapmanız için alanlar bulunuyor veya konaklamak için bölgede pansiyonlar bulunuyor.

Eğer Kayseri’ye yolunuz düşerse mutlaka bir gününüzü buraya ayırmanızı tavsiye ederim. Kapuzbaşı Şelaleleri ile ilgili görüş ve önerilerinizde aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.. Sevgiler…

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle