Site Loader
Ihlara Vadisi

Anadolu’nun doğa,tarih,sanat ve kültürünün bir araya geldiği gizli cenneti Ihlara Vadisi. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı olan Ihlara Vadisi dünya üzerinde önemli bir yere sahiptir.

Ihlara Vadisi’ne uzun zamandır gitmek istiyorduk fakat bir türlü fırsat bulamamıştık. Halbuki anne tarafından yarı Kayseri’li olan biri olarak Kayseri ve çevresini çok kez gezmiştim hatta Ihlara’ya çok yakın olan Kapadokya’ya onlarca kez gitmeme rağmen vadi’ye bir türlü gidememiştim.

Sonunda karar verdik ve bir dahaki Kayseri,Kapadokya gezimizde Ihlara’ya da yer vericektik ve çok şükür sonunda gidebildik.Biz gittiğimizde aylardan kasımdı ve mevsimin sonbahar olmasından ötürü vadide’ki yapraklar sararmış ve dökülmüştü. Sonbahar bu haliyle vadiye ayrı bir hava vermişti. Yaz aylarında yemyeşil ağaçların arasında gizlice akan Melendiz Çayı sonbahar gelince çıplak ağaçların arasından ortaya çıkmış vaziyetteydi. Biz sonbaharda ki bu halini sevmemize rağmen yazın verdiği renk cümbüşünü görmek için en kısa zamanda birde yazın gitme kararı aldık.

Ihlara Vadisi Hakkında

Ihlara Vadisi

Hasan Dağı volkanının püskürmesiyle başlayan, seller,rüzgarlar ve binlerce yıldır akan Melendiz Çayı’nın aşırdırmasıyla oluşan kanyonda, 14 kilometrelik uzunluğu ve  yer yer 150 metreye varan yüksekliği ile vadi meydana gelmiştir. Ihlara Vadisi’nin bugünkü haline gelmesini sağlayan Melendiz Çayı’na ilk çağlarda Kapadokya Irmağı anlamına gelen “Potamus Kapadukus” denilirdi.

Ihlara Vadisi,diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünya’nın en büyük kanyonu olma özelliğini taşır.

Ihlara Vadisi

Vadiye hayat veren Melendiz Çayı buradaki yaşamın ana kaynağı olmuştur.Ihlara Vadisi’nin derin ve sarp bölgelerinden akarak yaklaşık 30 menderes çiziyor. 14 km’lik vadi boyunca akan nehir çizdiği mendereslerle 18 km’lik uzunluğa erişebiliyor. Bahar ve kış aylarında en yüksek su seviyesine ulaşan Melendiz Çayı’nın yakınlarında şifalı su kaynaklarıda bulunuyor.Vadi’nin bitimine yakın Yaprakhisar’a 3 km uzaklıkta bulunan Ziga Kaplıcası’nın başta romatizma,kadın hastalıkları gibi hastalıklar olmak üzere bir çok hastalığada şifalı olduğu söyleniyor.

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi’nde dik yamaçlara oyulmuş yüzlerce kilise ve oyma mekanlar vadiyi Dünya’nın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getirmiştir. Doğası ile de göze çarpan vadide karasal iklimin yanısıra akdeniz iklimide görülmektedir. Vadi çevresinde bozkır görünüşü ve cılız bitki örtüsü yamaçlara geldiğinizde yerini zengin yeşil bir örtüye bırakmaktadır. Duvarları dik dar vadinin tabanında özellikle yaz aylarında  suyun kenarında bağ ve bahçelerden oluşan yemyeşil bir şerit meydana gelir. Yemyeşil ağaçların içinde bir yandan Melendiz Çayı’nın kıyısında vadi boyunca yürüyüş yapmak inanılmaz keyifli olabiliyor.

Ihlara Vadisi

Vadi’ye giriş yaptıktan sonra aşağıya inmeniz için sizi upuzun tam tamına 397 basamaklı bir merdiven bekliyor. Vadi’yi seyrederek keyifli bir şekilde merdivenlerden inerken çıkışıda düşünmeden edemiyorsunuz 🙂  Merdivenlerin çok olmasından dolayı yaşlı ve çocuklarda düşünülerek daha rahat çıkmaları bakımından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bir çalışma yürütülmektedir.

Vadi’nin merdivenleri bitirdikten sonra yol sağ ve sol olmak üzere iki bölüme ayrılıyor her iki tarafta da yol boyunca yamaçlarda yer alan kiliseler mevcut. Bölgede 4.yüzyıldan itibaren hristiyan din adamları yetişmiş.Bundan ötürü vadi’de 105 kilise bulunuyor bunlardan yalnızca 14’ü ziyarete açık.

Ihlara Vadisi’nde Gezilecek Yerler!

Kiliseler

Ihlara Vadisi’nde 105 kiliseden sadece 14 tanesi ziyarete açık bulunuyor. Vadi boyunca kiliseleri gezmeniz mümkün zaten yön tabelaları ile hangi kilise nerde belirtilmiş durumda. Biz bir kaç tanesini gezdik ve bir kaçının fotoğrafını çektim ama benim kiliseler çok ilgimi çekmediği için hepsini fotoğraflamadım. Birde bazı kiliseler o kadar yukarda ki inmesi ve çıkması cidden zorlayabiliyor.Biz nerdeyse hepsini gezdik fakat dediğim gibi ben Ihlara’da daha çok doğayı vadi’nin güzelliğini ve yürüş yapmayı sevdim ve dik yamaçların arasında şehrin kalabalığından uzak doğa ile başbaşa yürüyüş yapmak oldukça keyifli oldu.

Kiliselerden en bilineni Ağaçaltı Kilisesi,eskiden ağaç dallarıyla kapalı bir girişi olduğundan dolayı bu adı aldığı söyleniyor. Ağaçaltı Kilisesi‘nden başka günümüze kadar en iyi korunan ve ziyaret edebileceğiniz kiliseler ise şunlar;

Ihlara Vadisi

Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli, Saint Georgeus, Karagedik, Ala, Bezirhane, Bahattin Samanlığı ve Batkın Kiliseleri.

Dediğim gibi Ihlara Vadisi’ne gelmişken kesinlikle kiliseleride ziyaret etmenizi öneririm ben bir kaçı hariç hepsini gördüm ama ilgimi ne kadar çekti derseniz çok çekmedi fakat hepsini bilgilerini okudum ve merakımı gidermiş oldum. Beni asıl şaşırtan burda insanları bir zamanlar yerleşip yaşamış olmaları oldu.

Ağaç ve Kayaların Üzerinde Bir Barınak!

Vadi’nin merdivenlerini bitirip indiğinizde karşınıza dere çıkıyor ve tam arka tarafınızda böyle ilginç bir girişi olan oldukça ilgi çekici bir barınak çıkıyor 🙂 Tabi burayı görünce dururmuyum hemen çıktım ve böyle bir manzara ile karşılaştım oturma yerleri olan rengarenk bir alan 🙂 Burda bol bol fotoğraf çektim  desem yalan olmaz burda kısa bir vakit bile geçirdim diye bilirim.

Oyma ağaç ve tahtalardan değişik objelerin olduğu değişik bir mekandı burası 🙂 Melendiz Çayı’na karşı manzarası olan mekanda istediğiniz gibi takılabilirsiniz. Burda eski bir soba ve üzerinde bir güğüm hatta birde ağaçtan yapılmış kuş yuvası bile bulunuyor. Sizde Ihlara’ya geldiğinizde bu kısımda biraz takılıp eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Vadi’de Yürüyüş Yapmak!

Ihlara’ya geldiğinizde kuş sesleri ve akan nehrin sesinde başka bir ses duymayacaksınız. İçiniz keşfe başladığınız andan itibaren bir huzurla dolmaya başlıyor burdayken. Ihlara’nın dik yamaçları arasında etrafı keşfederken bir yandan da doğanın tadını çıkarmış oluyorsunuz. 14 km’lik vadi Ihlara köyünden başlayıp Selime’de son buluyor. Melendiz Çayı’nın her iki tarafıda yürüyüş için uygun yorulduğunuz ve dönmek istediğiniz anda nehir üzerinde ki köprülerden karşı kıyıya geçip orayı keşfederek geldiğiniz yöne de dönebilirsiniz.

Melendiz Çayı kenarında yaz aylarında ufak ufak barakalar oluyor ve karnınızı doyurmanız için dinlenip birşeyler yiyebiliyorsunuz. Vadi’yi baştan sona gezmeniz oldukça zor ama sabah erken saatte gelirseniz dinlene dinlene dolaşabilirsiniz. Etrafta bulunan tabelalar geldiğiniz yöne dönmenizi ve mesafe olarak ne kadar gideceğinizi gösteriyor. Biz gittiğimizde aylardan kasım olduğundan dolayı oldukça sakindi fakat buna rağmen tek tükte olsa yerli ve yabancı turist ziyareti vardı. Yaz aylarında gruplar halinde tur şirketleri tarafından turlar düzenlendiğinden oldukça kabalık olabiliyor.Şansımıza çok kalabalık olmadığından dolayı sessiz,sakin bir gezi yapmış olduk. Eğer bizim gibi sonbahar mevsiminde bir gezi düşünürseniz üstünüzü sıkı giyinin öğlen saatlerinde sıcak olmasına rağmen akşama doğru oldukça serin olabiliyor.

Nasıl Giderim?

Ihlara Vadisi

Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı olan Ihlara Vadisi, Aksaray’a 40 km, Nevşehir’e 100 km, Kayseri’ye 148 km uzaklıkta bulunuyor. Özel aracınız ile gidiyorsanız Aksaray-Nevşehir yolu’nun 11.kilometresinden saparak ulaşabilirsiniz. Tur otobüsleri ile gidiyorsanız zaten Ihlara Vadisi’ne kadar otobüsler sizi götürüp ordan geri alıyorlar. Tur yerine otobüs ile bireysel gitmek istiyorsanız Aksaray ili’nden belirli saatler arasında Ihlara’ya kalkan otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Ihlara Vadisi’ne giriş için gişeden bilet alıp giriyorsunuz.Güncel bilet fiyatları için linke tıklayabilirsiniz. Müze kartınız var ise burada geçiyor yani müze kart ile girebilirsiniz!

Ihlara Vadisi

Kapadokya’ya geliyorsanız kesinlikle 1 gününüzü ayırıp Ihlara Vadisi’ne gelmenizi tavsiye ederim. Hangi mevsim giderseniz gidin size ayrı bir güzellik sunan vadi bizimde keyifle gezdiğimiz yerlerden oldu. Kasım ayında gitmemize rağmen hava kararana kadar vadide dolaştık. Yaz sezonunda gitmenizin avantajı dere kenarlarında kurulan yeme içme alanlarında keyifle oturmanız olabilir birde akşam saatlerinede kalsanız hava serin olmayacağından daha keyifli gezebilirsiniz. Biz son baharın vermiş olduğu havayıda çok beğendik bir dahaki sefere yaz sezonunda ziyaret etmeyi düşünüyoruz.

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle