Site Loader
Ayder Yaylası

Ayder Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 19 km uzaklıkta olup Karadeniz’in en popüler ve turistik yaylarının başında gelir. Son yıllarda yapılan çarpık yapılar,yayla üzerinde ve karşısındaki restaurantların masaları ve daha bir sürü saçma sapan şeylerle doldurulduğundan dolayı pek yaylalık bir durumu kalmamıştır. Bu durumdan dolayı gelen turistlerin şikayetleri artınca devlet sanırım artık el atıp yayla üzerindeki yapıları yıkıp daha düzenli bir şekilde konumlandırmayı düşünüyor ve artık en azından kafe ve restaurantların eşyalarının yayla üzerine konulması yasaklandı diye biliyorum.

Biz 2 kere gittik Ayder’e en son gittiğimizde cidden artık yayladan çok bir piknik alanına dönmüştü ve benim için bir albenisi kalmamıştı. Umarım en kısa zamanda düzenlemeler yapılır ve korunmaya alınır diye düşünüyorum. Mevsim olarak kışın ayrı bir güzel olduğunu düşünüyorum biz gittiğimizde yaz mevsimiydi bir kerede kış mevsiminde gidip görmek istiyorum.

Ayder Yaylası

Deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte bulunan Ayder,ladin ve kayın ormanlarıyla kaplıdır. Yayladaki yerleşim 1300’lü yıllara kadar dayanır. 1900’lü yıllarda Halalılar Hala köyünden yaylalarına göç ederken Ayder’de kaplıcada dinlenirlermiş. Ayder,Halalılar için bir dinlenme yeri olmuştur.Kaplıcaların geçmişi ise 1700’lü yıllara kadar dayanmaktadır.

1987 yılında Ayder Yaylası, turizm bölgesi ilan edilmiştir. 1994 yılında ise Milli Park ilan edilmiştir.Kaçkar Dağlarına tırmanış yolunda bulunan Ayder Yaylası’nın çevresinde çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, ayı, kurt gibi yaban hayvanları, doğal ortamda izlenebiliyor.

Ayder Yaylası’nda Osmanlı döneminden beri romatizma ve iç hastalıkları,kadın hastalıkları,cilt hastalıklarına iyi gelen 260 metre derinlikten çıkan ve 55 derece sıcaklığında olanşifalı suların bulunduğu kaplıcalar vardır.Bu kaplıcalardaki şifalı su için her yıl yerli hatta yabancı turistler bile kaplıcalar için yapılan özel tesise gelmektedir.

Ulaşım

Ayder Yaylası’na ulaşım çok kolay. Özel aracınız ile gidecekseniz Karadeniz sahil yolundan Çamlıhemşin Ayder Kaplıcaları yönüne doğru gidiyorsunuz.Çamlıhemşin ilçesine vardıktan sonra yaklaşık 19 km daha devam ettikten sonra Ayder Yaylası’na ulaşmış oluyorsunuz.Navigasyonu açarsanız zaten rahatlıkla bulabilirsiniz.

Uçak ile geliyorsanız Havaş servisleri ile Pazar ilçe merkezinden Çamlıhemşin-Ayder minibüsleri ile ulaşmanız mümkün. Otobüs ile geliyorsanızda yine otogardan servis ve minibüsler ile Çamlıhemşin-Ayder minibüslerine binebilirsiniz.

İster özel aracınızla gelin isterseniz otobüsle her halukarda yol boyunca akan Fırtına Deresi ve Karadeniz’in muhteşem doğası eşliğinde keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Konaklama ve Yeme,İçme

Ayder Yaylası’nda her bütçeye uygun konaklama mevcut. Lüks Otellerden tutunda,Butik otel,Pansiyon ve Bungalov evlerin bulunduğu yerlerde konaklayabilirsiniz.Dilerseniz Apart otellerden kişi sayınıza göre daire parasını öderseniz daha ekonomik olabilir. Bungalov Ev veya Otellerde konaklamanızı da tavsiye edebilirim.Tahta yayla evlerinde konaklamak ayrı bir keyif verebiliyor. Biz ilk gittiğimizde Apart dairede kalmıştık son gittiğimizee ise Bungalov bir otelde konakladık ikiside bizim için ayrı bir keyifliydi.

Konaklama seçeneklerine göz atmak için linki bırakıyorum.

Yeme,içme olarak yol boyunca uzanan kafe ve restaurantlarda bir çok seçenek mevcut. Hatta dilerseniz fast-food ürünler bile bulmanız mümkün. Yayla’ya geldiğiniz andan itibaren seçenekleri zaten görüp karar verebiliyorsunuz. Bu restaurantların bazıları yayla üzerine de masa ve sandalyeler koymuştu ve ortaya çok kötü bir görüntü çıkmaya başlamıştı ve dumandan artık yayla’dan çok bir mangal yerine dönmüştü. Neyse ki artık masalar kaldırıldı ve yasaklandı. Bir diğer seçenekte apart otelde kalırsanız dairenizin mutfağında dilediğiniz gibi aldığınız yiyecekleri kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Gelin Tülü Şelalesi

Ayder Yaylası’nda bulunan ve Kaçkar Dağları’ndan aşağıya süzülen Gelin Tülü Şelalesi yemyeşil dağların ortasında muhteşem bir görüntü sunuyor. Mevsimsel olarak yoğunluğu değişen şelale yaklaşık 1500 metre boyunca aşağıya doğru süzülmektedir. Şelale’nin yalnızca dereye katılan 15 metrelik bölümünü rahat bir şekilde görebiliyorsunuz. Gelin Tülü Şelalesi’nin tamamını görmeniz için Ayder’in üstünde bulunan Huser Yaylası’na çıkabilirsiniz. Şelale’ye Gelin Tülü denmesinin sebebi yeşil yamaçlar arasından ince bir duvak gibi yüzlerce metreden süzülüyor olmasıdır.

Fırtına Deresi

Kaçkar Dağları’nın Karadeniz’e bakan bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluşan Fırtına Deresi 68 km uzunluğundadır. Ayder’e çıkarken yol boyunca size eşlik eder. Üzerindeki kemer köprülerle süslü olan Fırtına Deresi’nde sportif olta balıkçılığı ve rafting yapılmaktadır.Rafting yapmak isteyenler için unutulmaz bir deneyim yaşatan dere çok şiddetli aktığından dolayı yer yer tehlikeli olmaktadır. Çamlıhemşinden geçerken dere kenarındaki kafelerde oturup manzaraya karşı bir çay içmenizi öneririm. Dere kenarında yer alan yeme,içme mekanları gece geç saatlere kadar açık olup manzaranın tadının yaşamnızı sağlıyor.Dilerseniz herhangi bir yere girmenize gerek yok arabayı kenara çekip dere kenarında veya dere üzerinde ki köprülerden dereyi izleyebilir bol bol fotoğraf çekinebilirsiniz.

Ayder Yaylası

Ayder Yaylasında mevsimlere göre şenlikler ve festivaller gerçekleştiriliyor. Yaz aylarında giderseniz Ayder Yayla Şenlikleri’ne eşlik edebilirsiniz sabaha kadar ateş başında eğlencelere katılabilirsiniz.Kış mevsiminde ise Kardan Adam Şenlikleri ve Kar Festivali yapılıyor.Her mevsim yüzlerce turisti kendine çeken yaylada yazın yürüyüş ve rafting yapılırken kışın kayak sporu için tercih edilebiliniyor. Biz bir kerede kışın gitmek istiyoruz.Karadenizin kışın vermiş olduğu güzellik ayrı bir güzel olduğundan mutlaka kışında görülmeli diye düşünüyorum.

Karadeniz’in diğer yaylaları olan Pokut,Sal,Gito ve Huser Yaylalarına gittikten sonra Ayder’i yayla olarak görmeyebilirsiniz. Gerçektende  etraftaki restaurantların ve bazı otellerin kirlettiği yayla artık normal bir yerleşim yeri haline gelmiş gibi.Umarım son düzenlemeler ile tekrardan eski doğal güzelliğine kavuşur. Ayder Yaylası hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

Uzungöl yazımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz!

 

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle