Site Loader
İğneada

Trakya’nın en doğusunda yer alan muhteşem doğasıyla İğneada son yılların en gözde tatil seçenekleri arasında yer alıyor. Özellikle İstanbul’a yakın olmasıyla hafta sonu kaçamak yapıp kafa dinlemek isteyenler için oldukça ideal konumda. Ben yıllardır İğneada’nın doğasının güzelliğini duyuyordum fakat bir türlü fırsat olup gidemiyordum. Nedense hemen yanıbaşımızda olmasına rağmen daha uzak yerlere gidip yakınımızdaki yerleri gözden kaçırır olmuştuk. Sonunda 3 günlük fırsat bulup gitme kararı aldık.

İğneada’nın denizinden çok meşhur Longoz Ormanlarını çok merak ediyordum ve merak ettiğim kadarda varmış her ne kadar ormanı tamamen gezemesekte en çok istediğim şey olan kano ile orman içerisinde güzel bir tur attık. İğneada özellikle kamp yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yerlerden geliyor. Kamp için gidenlerde doğası için gidiyor denizi aslında oldukça temiz olmasına rağmen Karadeniz olduğundan dolayı dalgadan dolayı öyle çok yüzülecek deniz değil. Yinede bizim gibi denize girip kenarda takılıp dalgalar arasında fazla açılmadan eğlenebilirsiniz. En azından denize girmiş olursunuz. Ama dediğim gibi öyle denizde doya doya yüzerim derseniz dalgadan dolayı çok mümkün değil. Ne yazık ki biz gittiğimizde sırf görevlileri dinlemedikleri için boğulan 7-8 kişi olduğunu öğrendik 🙁

İğneada
İğneada Belediye Meydanı

İğneada öyle sokak sokak dolaşıp keşfedeceğiniz kadar büyük olan bir yer değil. Oldukça ufak bir belde olup tertemiz doğası,denizi ve Longoz Ormanlarına sahip tatlı bir yer. Yani giderken öyle kültür,gezi yeri olarak düşünmeyin. Longoz Ormanlarında yürüyüşler yapıp aynı zamanda kano ile keşfedip, campinglerinde veya istediğiniz yerinde kamp kurup denize girip kafa dinleyebilirsiniz.

İğneada Nerededir,Nasıl Gidilir?

İğneada

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı olan İğneada, İstanbula yaklaşık 250 kilometre uzaklıktadır. Özel aracınızla 3-4 saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Bizim özel aracımızla gittiğimiz güzergah Çerkezköy,Saray,Vize,Poyralı,İğneada şeklindeydi. Ayrıca İstanbul’dan otobüs ile de İğneada’ya seferler düzenleniyor. İğneada’ya giderken özellikle Saray’dan sonra yol kenarındaki sapsarı Ayçiçek tarlalarını görünce büyüleniyorsunuz. Yol boyunca boy boy uzanan Ayçiçek tarlalarında durmadan edemiyorsunuz.

İğneada

Eğer kendi aracınızla gidiyorsanız aracınızı kenara çekip tarlalara dalmanızı öneririm. Ayçiçek tarlalarında bol bol fotoğraf çekinebilirsiniz. Ayrıca İğneada’ya giden yol o kadar güzelki huzurlu bi yolculuk sizleri bekliyor.

İğneada’da Gezilecek Yerler!

İğneada

İğneada’da yapılacak şeylerin başında denize girmek,kamp yapmak,Longoz Ormanlarında dolaşmak geliyor. İğneada’ya 2-3 gün kafa dinlemeye gitmeniz yeterli olacaktır. Tabi daha fazlada kalabilirsiniz aslında bu tamamen sizin en istediğiniz ile alakalı. Hafta sonu yada bir kaç gün kaçıp kafamı dinleyeyim derseniz burayı tercih edebilirsiniz. İğneada’da gezilecek öyle çok yer yok İğneada plajında denize girip,Longoz Ormanlarında kanoya binebilirsiniz. Ayrıca İğneada merkeze çok yakın olan İğneada Fenerini görmeye gidebilirsiniz.

1.İğneada Plajı

İğneada

İğneada’nın 22 kilometre uzunluğundaki plajı ayrıca Türkiye’nin en uzun plajı olma özelliğine sahip. Yalnız denize girerken dikkatli olun Karadeniz olduğundan dolayı oldukça dalgalı oluyor. Yani öyle açıklara yüzmeniz hatta dalgadan dolayı kıyıda bile yüzmeniz bile mümkün değil. Malesef deniz dalgalıyken açılıp boğulan çok kişi oluyor. Ondan dolayı plaja gelip kıyıda takılabilirsiniz dilerseniz denize girip yine kıyıda dalgalarla oynayabilirsiniz. Açılmadığınız takdirde denizde oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bunun haricinde plajda o kadar güzel deniz kabukları varki bol bol toplayabilirsiniz. Sahil boyu yürüyüp bir yandan da deniz kabuğu toplayabilirsiniz. En küçüğünden en büyüğüne çeşit çeşit deniz kabuklarını kumların içinde görebilirsiniz. Biz baya bir kabuk topladık. Kısaca İğneada’ya gelmişken denize bir girin ama dikkatli olun 1-2 saat girip daha sonra günün geri kalanında başka birşeyler planlayabilirsiniz veya gün boyu sahilde güneşlenebilirsiniz.

2.İğneada Feneri (Fransız Feneri)

Limanköy feneri,İğneada Feneri yada yerel halk arasında Fransı Feneri olarak bilinir. İğneada merkeze 4-5 km uzaklıktaki Limanköy’de bulunan fenere aracınız ile 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Karadenizin en batısında bulunan fener Sultan Abdulmecit döneminde 1866’da Fransızlara yaptırılmıştır.İğneada Feneri sınır ve rota feneri olarak iki ayrı görevi üstlenmektedir. Elektrik tesisatının olmadığı dönemlerde kurma koluyla kurularak gazyağı ile denizi aydınlatan fener, günümüzde 100’lük halojen ampul ve plastik yansıtıcılar sayesinde 20 mil uzaktan bile görülebiliyormuş.

İğneada’ya gelmişken tarihi feneri görmenizi öneririm. Fener bir uçurum kenarında bulunuyor ve fenerden biraz aşağıya indiğinizde uçurum kenarından Karadeniz’i izleyebilirsiniz.  Özellikle gün batımında fenere giderseniz uçurum kenarında muhteşem karadeniz manzarasını izleyebilirsiniz. Uçurum kenarında olmak oldukça ürperticide olsa buraya gelip vakit geçirmenizi öneririm. Önceden fenerin hemen altında bir kafe varmış sonradan kapatılmış şu an fenerden başka hiç birşey bulunmuyor.

3.Longoz Ormanları

Longoz Ormanları

Su basar anlamına gelen Longoz Ormanlarında ağaçların kökleri suların altındadır. Avrupa’nın en büyüğü olarak bilinen ormanlar değişik bitki çeşitleri ve ormandaki kuş çeşitleri bakımından ayrı bir zenginlik sergilemektedir. 2007 yılında milli park olarak kurulan ormanlarda Saka Gölü, Deniz Gölü, Hamam Gölü, Pedina Gölü, Mert Gölü güney kısmında kalmaktadır. Kuzey kısmında ise Erikli Gölü ve çevresindeki sazlıklar bulunmaktadır. İğneada’ya gittiğinizde Longoz Ormanlarında yürüyüş yaparak ormanı keşfedebilirsiniz ve ormandaki gölleri gezebilirsiniz. Longoz Ormanları İğneada’ya yaklaşık 12-13 kilometre uzaklıkta. İğneada’ya doğru giderken sağ tarafta Longoz Ormanları Milli Parkı girişinin görebiliyorsunuz. Yaklaşık 12-13 dakika sonra İğneada merkezde oluyorsunuz. Yani Longoz Ormanlarına girmek için rotanızı İğneada’dan başka yöne çevirmenize gerek yok hemen yol üstünde göreceksiniz. Dilerseniz daha sonrada İğneada merkezden kolayca ulaşabilirsiniz.

Longoz Ormanları

İğneada’da kano ile gezmek isterseniz aşağıya yazacağım konuma gitmeniz gerekecek  yani kanoya Mert Gölü’nde biniyorsunuz. Longoz Ormanları’nın girişinden kanoya binemezsiniz. İğneada merkeze 5 dakika uzaklıkta bulunan Mert Gölü’ne geldiğinizde kenardaki kanoları göreceksiniz. Oradaki görevlilerden bilgi alabilir kano kiralayabilirsiniz.

Kano turu yapmak için bu konuma gitmeniz gerekiyor: https://goo.gl/maps/QtD7ea27AZs
İğneada’ya gitmişken kesinlikle kano turu yapmanızı tavsiye ederim. Sazlıklardan başladığınız yolculuğunuz ormanın içerisine girdiğinizde daha da güzelleşiyor. Ormanın içerisine girdiğinizde doğadaki seslerin tadını çıkarın. Kano kiralama ücreti kişi başı 2020 itibariyle 25 TL. Eğer rehber talep ederseniz 50 TL daha ücret ödemeniz gerekiyor. Ama tek başınıza yada çift olarak kürek çekebilirsiniz zaten yönlendirmeler bulunuyor. Size gerekli bilgileri ve kürek çekmeyi gösteriyorlar. Diğer kanoları da görüyorsunuz bu yüzden tek başınıza da gidebilirsiniz.

4.Beğendik Köyü

İğneada’ya 15 dakika uzaklıkta bulunan Beğendik Köyü Bulgaristan sınırında bir sahil köyü. Dilerseniz İğneada’ya gitmişken burayı da ziyaret edebilirsiniz. Köyün güzel bir plajı bulunuyor fakat deniz dalgalı olduğundan çok fazla yüzmeniz mümkün değil. Oldukça tenha bir yer arıyorsanız denize girmeniz için oldukça sessiz bir yer.

5.Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası

İğneada’ya giderken yine yol üstünde tabelalarda görebileceğiniz Dupnisa Mağarası bulunuyor. İğneada’ya 1.30 saat uzaklıkta olan mağara 2720 metreden oluşuyor. 1000 metresi sulu mağaradan oluşuyor. 2 katlı ve 4 mağaradan oluşan mağaralarda oldukça fazla mağara bulunuyor.Dupnisa Mağarası’nın altından yeraltı nehri akmaktadır. Eğer görmek isterseniz İğneada’ya giderken yada dönüşte uğrayabilirsiniz.

Konaklama

İğneada çok küçük olmasına rağmen konaklamanız için bir çok seçeneğiniz bulunuyor. Genellikle kamp yapmak isteyenlerin uğrak mekanı olan İğneada’da bir çok kamping alanı bulunuyor. Ayrıca orman içerisinde,sahilde ve dilediğiniz alanlarda çadırınızı kurup kalabilirsiniz.

Kamp yapmak istemiyorsanız yine kalmanız için bir çok pansiyon ve otel bulunuyor. Pansiyon olarak Şit Pansiyonun oldukça iyi olduğunu duydum hemde sahilin direk dibinde olduğundan denize girmek isteyenler için ideal. Bunun haricinde yine bir çok pansiyon seçeneği bulunuyor. Pansiyon seçeneği dışında otel seçeneği olarak yine bir çok seçeneğiniz var bizim kaldığımız otel  Parlak Resort Otel’di. Merkezde bulunan otel kahvaltı dahil konaklama seçeneğiyle sizleri ağırlıyor. Longoz Otel,Meltem Otel,İğneada Motel gibi diğer otel alternatiflerini de değerlendirebilirsiniz. Bizim kaldığımız otel gayet temizdi kahvaltısıda fena değildi.Sonuçta otelde yatmaya gelmediğimizden bizim için odaların temiz olması önemliydi. Ondan dolayı memnun kaldık diyebilirim. Oteli incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yeme,İçme

Yeme ve içme seçeneği olarak İğneada merkezde bir çok lokanta,restaurant bulunuyor. Eğer otelde yemek yemiyorsanız buradaki mekanları değerlendirebilirsiniz. Merkezde kebapçı,esnaf lokantasının yanı sıra balık restaurantlarıda bulunuyor. Balık yemek isterseniz herkesin önerdiği ve bizimde deneyip beğendiğimiz güzel bir balık restaurantı olan Rota Balık Restaurant’ı deneyebilirsiniz. Sahilde bulunan restaurant merkeze oldukça yakın mesafede bulunuyor. Güzel manzarası eşliğinde balıklarını deneyebilirsiniz. Balıktan hariç dediğim gibi merkezde bir kaç güzel mekan bulunuyor.

İğneada hem doğası hemde sakinliğiyle oldukça güzel bir yer. Eğer kafa dinlemek isterseniz muhakkak gitmenizi öneririm. İğneada’da muhakkak Longoz Ormanlarını  gezmenizi öneririm. Onun haricinde bu tatlı beldeye gidin ve kafanızı dinleyin. Sevgiler…

azgezenadam

Hakkımda

Hakkımda

Azgezenadam Kimdir?

Herkese merhaba… Hakkımda sayfasını oluştururken ne yazsam,nerden başlasam, hakkımda neler…

Son yorumlar

    Göster
    Gizle