İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda yaklaşık 350 hektarlık alana kurulan Atatürk Arboretumu, günden güne betonlaşan şehrin ortasında adeta cennetten bir köşe gibi sizi karşılıyor.
1500’ü aşkın bitki çeşidinin olduğu Arboreturum, 1949’da Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Hayrettin Kayacık’ın önerisiyle 38 hektar büyüklüğünde yapılması planlanmış fakat sonuç beklenenden büyük olmuş ve günümüzde 350 hektar büyüklüğüne kadar ulaşmıştır.
Arboretum Nedir?
Ağaç ve odunsu bitkilerin bilimsel araştırma ve gözlem için uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip serdilendiği tabiat alanlarına Arboretum deniyor. Aynı zamanda Arboreturum bitkilerin yetiştirildiği bir canlı bitki müzesi olarak geçiyor.
Atatürk Arboretumunda ki bazı bitki ve ağaçların altında isimleri,türleri bulunuyor. Burayı müze olarak nitelendirsekte tamamen müze gibi değil her ağacın altında öyle bilgiler bulunmuyor sadece bir kaçında isimlerini görebiliyorsunuz. Bazı yürüme noktalarındada ağaç türleri ile ilgili bilgilendirici yazılar bulunuyor.
Arboretum’a Nasıl Gidilir?
Atatürk Arboretumu Sarıyer, Bahçeköy’de Belgrad Ormanı’nın hemen yanında bulunuyor ;
Özel aracınız ile; Levent – Sarıyer yolu üzerinden Bahçeköy sapağına dönüp Kemerburgaz yoluna doğru devam ederseniz kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Navigasyona yazdığınızda tam konuma ulaşabiliyorsunuz. Arboretum’un tam karşısında buraya ait ücretsiz otopark bulunuyor. Arcınızı buraya park edebilirsiniz.
Toplu taşıma ile; Yenikapı-Hacıosman metrosu ile Hacıosman durağında inip otobüs durağından 42HM nolu otobüse binip Bahçeköy durağında indiğinizde 5 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Zincirlikuyu metrobüstende Bahçeköy otobüsleri kalkıyor buradanda binebilirsiniz fakat trafik açısından en kolay yol metro ile Hacıosman üzerinden otobüsle devam etmeniz.
Giriş Bilgileri!
Atatürk Arboretumu’na belli saatlerde girebiliyorsunuz ve giriş için ücret ödemeniz gerekiyor ve müze kart geçmiyor. Bu arada Pazartesi günleri burası kapalı. Pazartesi hariç giriş saatleri ve ücretleri şu şekilde;
Haftaiçi (Pazartesi hariç): 08:30 – 17:00 / Öğrenci: 2,5 TL Tam: 7,5 TL
Haftasonu: 08:30 – 17:00 / Öğrenci: 7,5 TL Tam: 20 TL
Eğer haftaiçi gitme imkanınız varsa buraya kesinlikle haftaiçi gelmenizi öneririm. Haftaiçi haftasonuna göre daha sakin olduğundan buranın tadını daha iyi çıkarabileceksiniz. Haftasonu gidersenizde sabah erken saatleri tercih ederseniz yine rahatlıkla dolaşabilirsiniz. Öğleden sonra gittiğinizde özellikle pazar günleri buranın daha yoğun olduğunu göreceksiniz.
Dipnot; Eğer burada düğün,nişan fotoğrafları çekinmek istiyorsanız belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. En son çekim ücreti 400 TL + KDV şeklindeydi. Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Neler Var,Neler Yapılır?
Atatürk Arboretumu’nda yüzlerce ağaç ve bitki türünün yanı sıra 3 adet yapay göl bulunuyor. Burası aynı zamanda bir nevi botanik bahçe olduğundan bol bol değişik ağaçları ve bitkileri görmeniz mümkün. Kısaca burada bol bol kartpostallık manzaralar görebilirsiniz.
Neler yapılır derseniz burada tek yapacağınız şey bol bol yürüyüş yapıp etrafı keşfetmek olacaktır. Şehrin kalabalığından kaçıp burada doğayla başbaşa yapacağınız yürüyüş sizi tamamen dinlendirip mükemmel bir gün geçirmenize yetecek. Tabi bunları yaparkende bolca fotoğraf çekebilirsiniz. Göl etrafında dolaşırken gördüğünüz manzarayı hemen fotoğraflayabilirsiniz. Göl’ün yanı sıra yukarılara doğru tırmandığınızda kendinizi sessiz,sakin ve keyifli bir orman yürüyüşünde bulabilirsiniz.
Peki Arboretum’a ne zaman gidilir? Bu sorunun cevabı tamamen size kalmış. Her mevsim ayrı bir güzelliği olan Arboretum’a dilediğiniz zamanda gidebilirsiniz.Aslında bu sizin görmek istediğiniz tabloyla alakalı olacak 🙂
Biz yaz ve sonbahar mevsimlerinde gittik ve her ikisindede ayrı bir güzelliği vardı buranın. Eğer yemyeşil bol güneşli haliyle görmek isterseniz tabiki yaz mevsimini tercih edin. Yok ağaçları rengarenk görmek istiyorum derseniz kesinlikle sonbaharı tercih edin. Karlı ve ilkbaharda çiçeklerin açtığı halinide görmek istiyorum ben.
Her mevsim farklı bir güzelliği olsada ben şimdilik sonbahar halini çok beğendim. Özellikle ağaçların farklı renkteki tonlarıyla burası insanı büyülemeye yetiyor. Birde biz gittiğimizde yağmur bastırınca tam oldu. Yağmur altında,rengarenk ağaçlar arasında romantik bir yürüyüş yapmak mükemmel oldu.
Kısa Bilgiler
- Arboretum 1982 yılında Atatürk’ün doğumunun 100.yılı kutlamaları nedeniyle ‘Atatürk Arboreturumu’ ismini almıştır.
- Arboretum’a yiyecek ve içecek (su hariç) tamamen yasak. Yani girişte çantanızı arıyorlar su hariç hiç bir şekilde yiyecek ve içecek kabul etmiyorlar. Bunun sebebi bu doğal ortamı korumak.
- Evcil hayvan,motor,bisiklet ile içeriye giremiyorsunuz.
- Tripodla içeri giremiyorsunuz. Düğün,nişan veya özel fotoğraf çekimleri için ayrı bir ücret ödemeniz gerekiyor.
- Ek olarak buraya piknik yapma hevesiyle gelmeyin zaten girişten içeriye malzemelerinizi sokamazsınız.Ayrıca Arboretum sürekli kameralarla izlendiği için yasak olan herhangi bir davranışta bulunursanız yakalanırsınız.
Bu tür önlemlerin olması tabiki çok güzel burada birbirinden farklı yüzlerce bitki ve ağaçlar incelenip,yetiştirilip korunuyor. Doğal olarak bizede bu kurallara uymak düşüyor.
Atatürk Arboretumu’na gittiğinizde kesinlikle pişman olmayacaksınız. Burası huzurlu bir şekilde yürüyüş yapıp dinlenebileceğiniz mükemmel bir yer. Ayrıca bol bol fotoğraf çekip çok güzel kareler yakalayabilirsiniz.
Atatürk Arboretum hakkında görüş,öneri ve sorularınızı yazabilirsiniz. Sevgiler 🙂
Son yorumlar