Güzel Atlar Diyarı, Anadolu’nun ortasında masal diyarlarını andıran mistik güzellik… Kapadokya veya Kappadokia’ya Güzel Atlar Diyarı denmesinin sebebi Persler zamanında en güzel atlar burada yetişir ve vadilerde koştururlarmış,Perslerde bölgeye bu ismi yakıştırmışlar. Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes,Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu tabakaların uzun yıllar boyunca rüzgarın ve yağmurun aşındırmasıyla ortaya çıkmıştır.
Fars dilinde Katpatuka günümüzdeki ismi ise Kapadokya olan bölge UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır. Büyük bir bölümü Nevşehir sınırları içerisinde yer alan bölge Aksaray,Niğde ve Kayseri sınırlarına kadar uzar. Adeta tarih ve kültür cenneti olan bölge yüzyıllar boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. M.Ö. 2 bin yılının başlarına kadar uzanan tarihinde Hitit İmparatorluğu, Pers İmparatorluğu,Kapadokya Krallığı, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorlukları’nın zengin tarih ve kültürlerini harmanlamıştır.
Bölge kültürel açıdan o kadar zengin ki doğa için geldiğiniz yerlerden adeta tarih fışkırıyor. Yer üstü güzellikleri kadar bir o kadar da yer altı zenginlikleri bulunuyor. Yer altı şehirlerine girdiğiniz zaman kendinizi bir anda zaman yolculuğuna çıkmış hissediyorsunuz.
Ulaşım!
Kapadokya bölgesine ulaşım için bir çok seçeneğiniz bulunuyor. Bunlardan biri özel aracınızla gelmeniz. İstanbul-Ankara yolundan yaklaşık 9-10 saatte ulaşabilirsiniz. Zaten özel aracınızla gelmek isterseniz navigasyona gitmek istediğinizi konumu belirtince size en kolay yolu gösterecektir. Navigasyona Ürgüp,Göreme gibi merkezi ilçeleri belirtirseniz yine çok kolay bir şekilde gelebilirsiniz.
Uçak ile gelmek isterseniz Kayseri Havalimanı veya Kapadokya (Tuzköy) Havalimanı’na THY ve Pegasus gibi hava yolu firmaları bir çok uçuş gerçekleştiriyor. Kayseri Havalimanı’ndan gelmek isterseniz daha ucuz ve daha sık uçuş bulmanız mümkün. Kayseri Havalimanı’na indiğinizde buradan araç kiralayabilir veya havalimanı servisleri ile ulaşabilirsiniz. Kayseri’den Kapadokya yaklaşık 8o km yol biraz uzun fakat dediğim gibi ucuz bilet bulursanız en uygunu burası bence.
Diğer bir seçenek ise Nevşehir Kapadokya eski adıyla Tuzköy Havalimanı, bura havalimanıda yaklaşık 40 km uzaklıkta kalıyor yine servis ve otobüsler ile Kapadokya’ya ulaşmanız mümkün. Burada seçenek size kalmış hangisi size uyuyorsa o havalimanını tercih edebilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise bulunduğunuz ilden Nevşehir’e otobüs ile gelmek. Eğer otobüs yolculuğunu seviyorsanız bu yoluda tercih edebilirsiniz otobüs firmaları Ürgüp ve Göreme ilçelerine kadar bırakıyorlar.
Gezilecek Yerler!
Kapadokya bölgesinde o kadar çok gezilecek yer varki nereye gitmeniz gerektiğine şaşırabilirsiniz. Gittiğinizde gezmeniz,görmeniz gereken başlıca yerleri aşağıda listeliyorum. Bu arada Kapadokya’ya hangi mevsimde giderseniz hayran olup döneceğinizden eminim.
1.Göreme – Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme ve Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. İçerisinde hristiyanlığın ilk dönemindeki dini yapılar yer alıyor. Ayrıca Bizans Manastır Yerleşkesine de ev sahipliği yapan müze oldukça geniş bir alana yayılıyor. 1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasına alınan bölgede gezerken sıcak havalarda dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Özellikle yaz aylarında o kadar sıcak oluyor ki japon turistlerin çoğunda şemsiye görmeniz mümkün. Yazın gezecekseniz öğle vakitlerinden ziyade sabah erken saatlerde veya akşam saatlerine doğru gezebilirsiniz.
Göreme Açık Hava Müzesi’nde Elmalı Kilise, Yılanlı Kilise, Çarıklı Kilise, Karanlık Kilise, Aziz Barbara gibi kiliseler başlıca ziyaret edilebilecek kiliselerden. Müze’nin giriş çıkış saatleri ve bilet fiyatlarına buraya tıklayarak bakabilirsiniz.
Müze’nin 2020 itibariyle giriş fiyatı 75 lira. Müze kartınız var ise burada kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem kapadokya’ya gelmeden müze kart çıkartmanız burada bir çok yerde kullanabilirsiniz daha ekonomik olur sizin için. Göreme’ye geldiğinizde müzeye girmeyip etrafını da dolaşabilirsiniz.
Müze’nin karşı tarafındaki tepeye çıkarsanız burada da bir çok yapıya girip gezebilirsiniz.Kapadokya’da her yer müze gibi zaten yol kenarında durup bir yere çıktığınızda gördüğünüz manzaraya hayran olacaksanız. Müze’nin iyi kısmı korunan kiliseler mevcut eğer merakınız varsa girin gezin derim ama çok merak etmiyorsanız arabanızı kenara çekip tepelerden birine çıktığınızda hem onlarca yapı gezebilir hemde güzel bir manzara keyfi yaşayabilirsiniz.
2.Üçgüzeller-Peri Bacaları
Kapadokya’da en çok merak edilen ve ziyaret edilen yerlerden biri Peri Bacaları. Kapadokya bölgesinde gezerken her an bir tepenin ardında, bir uçurumun kenarında peribacaları ile karşılaşabilirsiniz. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist akınına uğrayan bölgede en merak edilenlerden yerlerden biri kuşkusuz Üçgüzellerdir. O kadar meşhur olmuş durumda ki buraya ziyarete gelen herkesin mutlaka bir fotoğrafı vardır. Hatta düğün,nişan çekimleri için Kapadokya’yı tercih edenlerin burada kesin bir pozu vardır. Ürgüpte yer alan Üçgüzellerin efsaneleşmiş bir çok hikayesi bulunuyor bunlardan en bilineni şu şekilde;
Geçmiş zamanlarda Kapadokya Kralı’nın kızı bir çobana sevdalanır ve tüm engellere rağmen bir gün kaçarlar ve gizlice evlenirler. Evlendikten bir süre sonra çobanla prensesin bir çocukları olur. Prenses ve çoban torununu görünce kralın yumuşayıp kendilerini affedeceğini ümit ederek yola koyulurlar. Fakat kral o kadar zalim ve acımasızdır ki kini yıllar içinde daha da artmıştır ve sarayın kapısına girmeden askerlerini üzerlerine salar. Askerlerin kendilerini öldüreceğini anlayan prenses o anda Allah’a ‘Allahım bizi bu eziyetten kurtar, mucizeni göster!’ diye dua eder. Prenses’in duası kabul olur ve o anda üçü birden taşa dönüşürler. Efsaneye göre en önde duran taş çoban, ortadaki çocuk ve arkadaki prenses’in taşa çevrilen bedenidir.
En bilinen efsane bu şekilde olsada Üçgüzeller hakkında daha bir çok hikaye vardır.
Ürgüp’e 5 dakikalık mesafede bulunan Üçgüzeller peribacalarının şapkalı oluşumlarıyla en dikkat çekenleridir. Özel aracınız varsa Ürgüp merkezden buraya gelip seyir tepesinden izleyebilirsiniz. Zaten yoldan geçerken kalabalık ve yol kenarına park etmiş araçlardan geldiğinizi anlarsınız. Üçgüzeller’i seyir tepesinden dilediğiniz gibi izleyip fotoğraf çekebilirsiniz. Özellikle gün batımında enfes kareler yakalayabilirsiniz.
3.Uçhisar Kalesi
Kapadokya’yı panoramik olarak izleyebileceğiniz Kapadokya’nın en yüksek noktasında bulunan Uçhisar Kalesi Kapadokya’da görmeniz gereken yerlerden. Gün batımının izlenebileceği en güzel noktalardan olan kale Uçhisar ilçesinde bulunuyor. Uçhisar ilçesi diğer ilçelere göre pahalı bir yer. Bölgedeki lüks oteller,restaurantlar çoğunlukla burada bulunuyor. Gelir düzeyi yüksek olan turistler burayı konaklamak için burayı tercih ediyorlar. Kaleye giriş ise çok pahalı değil bilet fiyatları öğrenci: 4 tl , tam: 8 tl. Uçhisar kalesi tüm Kapadokya’dan görülebilir. Kapadokya’ya geldiğinizde mutlaka kaleye çıkın.
4.Avonos
Kapadokya’da çanak,çömlek ve seramik denilince ilk akla gelen yer Avonos oluyor. Kapadokya’da gezerken bir çok yerde çömlek atölyeleri görebilirsiniz. Ama yoğun olarak görebileceğiniz yer Avonos olur. Avonosa gelip çömlek yapmadan dönmeyin derim hem çömlek mağazalarını dolaşın,ustalarla tanışın hemde tezgahın başına oturup kendiniz istediğiniz çömleği yapmayı deneyin derim ben. Toprakla uğraşmak o kadar rahatlatıyor ki insanı hiç kalkmak istemiyorsunuz başından 🙂 Avonosa kadar gelmişken Paşabağları Örenyeri ve Zelve’ye de uğramadan dönmeyin.
5.Güllüdere Vadisi
Yürüyüş sevenler için mükemmel bir yürüyüş rotası olan Güllüdere Vadisi, Göreme ile Çavuşin Köyü arasında bulunuyor. Vadi boyunca uzanan kiliseleri gezerek rotanızı oluşturabilirsiniz.
6.Derinkuyu Yer Altı Şehri
Kapadokya’da şu ana kadar bilinen 36 tane yer altı şehrinden 8 katıyla en büyüğü olan Derinkuyu Yer Altı Şehridir. Derinkuyu ilçesinde bulunan yer altı şehri Nevşehir-Niğde karayolunu takip ederek bulabilirsiniz. Giriş ücreti 2020 itibariyle 50 lira olup müze kartınız varsa ücretsiz bir şekilde kartınızı kullanarak girebilirsiniz. Daha öncede belirttiğim gibi Kapadokya’ya gelmeden kesinlikle müze kart edinin bir çok müze,ören yeri ve yer altı şehirlerine bu kartla girerek ekstradan bilet almak zorunda kalmayacaksınız. Bizans döneminden kalan Derinkuyu Yer Altı Şehrini gezmeye başlarken oldukça dar alanlarda geçiyorsunuz. Klostrofobiniz varsa zorlanabilirsiniz fakat dar alanlardan geçtikten sonra baya geniş odaları gezebilirsiniz. Yeraltı Şehri’nin en güzel yanı dışarısı ne kadar sıcak olursa olsun peribacaları’nda olduğu gibi içerisi doğal klima olduğundan dolayı oldukça serin. 8 katın her birini gezerken oldukça şaşırıyorsunuz ve bir zamanlar burada bir yaşam olduğuna inanmakta zorlanıyorsunuz. Kapadokya’daki her yer altı şehrini gezmenize gerek yok eğer merak ediyorsanız tabiki dolaşın fakat Derinkuyu’yu gezdikten sonra diğerlerine gezmenize gerek yok bence. Derinkuyu Yer Altı Şehri giriş bilgileri ve giriş ücreti için linki tıklayabilirsiniz.
7.Ihlara Vadisi
Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesinde bulunan anadolunun doğa,tarih,sanat ve kültürünün bir araya geldiği gizli cenneti Ihlara Vadisi. Kapadokya bölgesinde bulunan ve diğer kanyonlardan farklı olarak içerisinde insanların yaşadığı dünyada ki en büyük kanyon olma özelliğini taşır. Ihlara Vadisi, muhakkak görmeniz gezmeniz gereken yerlerden Kapadokya’ya geldiğinizde hangi mevsim olursa olsun kesinlikle listenize ekleyin çünkü kanyon ziyaretçilerine her mevsim ayrı bir güzellik sunuyor.
Ihlara Vadisi hakkında daha fazla bilgi için buradan Ihlara Vadisi yazımı okuyabilirsiniz.
8.Kapadokya Mağaraları
Kapadokya’da Ürgüp,Göreme,Avonos ilçelerinde birbirinden farklı bir çok peribacası görebilirsiniz. Yol üzerinde veya ilçelerde o kadar çok değişik ve ilgi çekici mağaralar varki içlerine girip dolaşabilirsiniz. Müze ve ören yerlerinde hariç ücretsiz olarak gezebileceğiniz bu yapıların içlerini görünce oldukça şaşırabilirsiniz. Eğer özel aracınızla geziyorsanız aracınızı kenara çekip dilediğiniz gibi mağaraları gezebilirsiniz fakat bazılarında dikkatli olun uçurum kenarında olan yerler tehlikeli olabilir.
9.Ürgüp
Kapadokya’nın en turistik yerlerinden olan Ürgüp bir çok ziyaretçinin uğrak yerlerinin başından geliyor. Özellikle sezon dönemlerinde oldukça kalabalık olabiliyor. Ürgüp’ü kuş bakışa görmek için Temenni Tepesine çıkıp Kapadokya manzarası izleyebilirsiniz. Özellikle gün batımında çıkıp akşama kadar çay,kahve keyfi yapabilirsiniz. Önemli Peribacalarından olan Üçgüzeller yine Ürgüp merkeze oldukça yakın. Ayrıca bir zamanların meşhur dizisi Asmalı Konak yer alıyor ve konak’ı cuzi bir miktarda ücret ödeyerek gezebiliyorsunuz. Ürgüp benim Kapadokya’da en sevdiğim yerlerden geliyor o kadar huzurlu bir havası varki çarşısında dolaşırken ayrı bir tat alabilirsiniz. Kapadokya’ya geliyorsanız zaten ilk geleceğiniz yer muhtemelen Ürgüp olacaktır.
10.Asmalı Konak (Bonus)
Aradan yıllar geçmesine rağmen hala dizinin çekildiği konak aynı popülaritesini koruyor diyebilirim. Konak’ın önüne geldiğinizde dönem dönem o kadar kalabalık olabiliyorki sanki dizi hala oynuyor zannedebilirsiniz. Konak’ın önünde Asmalı Konak’ta oynayan oyuncuların,yönetmen ve yapımcıların isminin yazdığı bir taş anıt bulunuyor. Konak’ın içerisinde dizinin mekanı olarak kullanılan odaları gezebiliyorsunuz. Hatta yatak odaları falan olduğu gibi duruyor. Konak’ın avlusunu ve belli yerlerini dilediğiniz gibi dolaşabilirsiniz. Avluda ise bir kafe bulunuyor dilerseniz oturup birşeyler içebilirsiniz. Kısaca Ürgüp’e gitmişken vaktiniz varsa Asmalı Konak’ı ziyaret edin.
Kapadokya’da daha gezilecek bir çok yer mevcut tabiki ben ilk akla gelenleri yazdım. Gitmişken en azından bu noktaları gezebilirsiniz. Dilerseniz buraya tıklayarak diğer gezilecek yerlere bakabilirsiniz.
Konaklama
Kapadokya’da her bütçeye göre konaklama seçenekleri bulunuyor. Genellikle Ürgüp,Göreme,Uçhisar daha turistik olduğu için biraz daha pahalı olabiliyor fakat yinede kendi bütçenize uygun otel bulabiliyorsunuz. Ben konaklamak için her seferinde Ürgüp’ü tercih ettim oldukçada memnun kaldım. Göreme ve Uçhisar’da da otel ve pansiyon seçenekleri mevcut fakat Ürgüp’e göre daha pahalı olabiliyor gerçi bana Ürgüp oldukça pahalı dedikleri dönemde bile oldukça uyguna Ürgüpte kaldığımı hatırlıyorum. Kısaca biraz araştırma yapmanız gerek ben Ürgüp’ü çok sevdiğimde her seferinde burayı tercih ediyorum hem her yere yakın hemde çok güzel bir atmosferi var.
Önerebileceğim otelde en son kaldığımız mağara,taş görünümlü çok tatlı bir yer olan Roca Cappadocia’ydı. Çok memnun kalmıştık incelemek isterseniz link burada.
Kapadokya’nın başka bölgelerinde otelleri incelemek isterseniz buradaki linki tıklayabilirsiniz.
Benim tavsiyem Kapadokya’ya en az 3 gününüzü ayırın tabi daha fazla da kalabilirsiniz fakat 3 gün önemli yerleri gezmeniz için yeterli olacaktır.
Yeme,İçme
Kapadokya’da Ürgüp,Göreme,Avonos ilçelerinde bir çok yeme içme mekanı görebilirsiniz. Ben yine size bizim favorimiz olan Ürgüp’teki kafe ve restaurant olan Şüküroğulları’nı önericem. Eğer Ürgüp merkezdeyseniz oldukça lezzetli yemekleri bulunan bu mekanı tavsiye ederim. Kahvaltı ve akşam yemeğinde tercih edeceğiniz mekanın Ürgüp manzaralı güzel bir terası bulunuyor özellikle akşam yemekleri için tercih edilebilecek mekan fakat gün içerisinde de birşeyler atıştırmak ve içmek için gidebilirsiniz. Ürgüp merkezdeyseniz zaten direk kocaman Şüküroğulları tabelasını görebilirsiniz.
Kapadokya’ya bir çok defa gittim ve her gittiğimde de sıkılmadan dolaştım. Anne memleketi Kayseri’ye yaptığım her ziyarette kesinlikle bazen günü birlik bazen konaklamalı olarak Kapadokya’ya gidiyor ve geziyorum. Yer üstü ve yer altı olarak bölgenin heryeri oldukça zengin ve her bölgesinde ayrı bir mistik hikaye ile karşılaşabilirsiniz. Kapadokya’da bir organizasyona katılmıştım ve zamanında toplantı yeri olarak kullanılan amfitiyatro şeklinde düzenlenmiş bir peribacası’nın içerisinde güzel bir organizasyon düzenlemişlerdi. Oldukça şaşırmıştım hayran kalmıştım ve dışarısı o kadar sıcaktı ki içeriden hiç çıkmak istememiştim doğal bir klima ile serinlemek harikaydı. Kapadokya kesinlikle gezilip,görülmesi gereken yerlerin başında geliyor ve defalarcada gitseniz sıkılmadan,yeniden keşfediyorcasına dolaşabiliyorsunuz.
Son yorumlar