Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Side, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı bir yarımada şeklinde kurulmuştur. M.Ö 7.yüzyıldan önce kurulduğu tahmin edilen şehir, Anadolu dilinde “Nar” anlamına gelmektedir.
Antik dönemde Amfilya’nın en önemli liman kenti olan Side, Lidya Krallığı’nın yıkılmasından sonra Perslerin hakimiyetine girmiştir. Büyük İskender’in Anadolu Seferi’nde (M.Ö 334) kapılarını açan şehir daha sonra Büyük İskender’in kurduğu büyük sikke basım merkezlerinden biri olmuştur.
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehirde sırasıyla Hititler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar egemenlik hüküm sürmüştür.
Side Antik Kenti’nde gezilecek yerlerin başında Side Antik Kenti, Side Antik Tiyatrosu, Apollon Tapınağı ve Side Müzesi yer alıyor.
Side Antik Kenti Ulaşım
Antalya merkezden 80 km uzaklıkta, Manvagat ilçesine ise 7 km uzaklıkta bulunan Side’ye özel aracınızla Antalya’dan Manavgat-Alanya tabelalarını takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca navigasyonla tam konuma erişmeniz en kolay yol olacaktır.
Toplu taşıma ile ise Antalya Otobüs Terminali’nden Manavgat-Side minibüslerine binerek ulaşabilirsiniz.
Havalimanı’ndan da yine aynı şekilde minibüsler ile Antik Kent’e gidebilirsiniz.
Side’ye gezmeye geldiğinizde buraya 8 km uzaklıktaki Manavgat Şelalesini ziyaret edebilirsiniz. Manavgat Şelalesi yazımı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Side Antik Kenti
Side’ye geldiğinizde gezeceğiniz tüm yerler Antik Kent içerisinde yer alıyor. Side Antik Tiyatrosu, Apollon Tapınağı’nın yanı sıra Antik Kent girişinde yer alan Büyük Kapı,Side Antik Çeşmesi ilk dikkat çeken yapılar arasında yer alıyor. Kent içerisinde görmeniz gereken diğer önemli yapılar ise hamam,agora,kilise olarak sıralanabilir.
Genel olarak Antik Kent’e giriş yaptığınızda yol üzerinde bu saydığım yapıları ve bir çok kalıntıyı görebilirsiniz.
Antik Kent’e giriş için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.
Side Antik Tiyatrosu
Günümüze en az hasarla ulaşan Antik Tiyatrolar arasında önemli bir konuma sahip olan yapı, yarımada’nın daraldığı kesimde bulunuyor.
Plan olarak yarım daireden taşan biçimde yapıldığından dolayı Helenistik Dönem gibi gözükse de inşa tekniği açısından Roma Mimarisi özelliğini taşımaktadır. Helenistik Gelenek ve Roma Mimarisi’nin birleşimiyle yapılan tiyatro, Anadolu’da tek örnektir.
Süslemelerinde Antoninler Dönemi barok tarzına rastlanan tiyatro’nun sahne binası 3 katlı olarak inşa edilmiştir.
Oldukça etkileyici bir görünümü olan tiyatro’ya müze kart ile giriş yapabilirsiniz. Müze kartınız yok ise bilet alabilir veya gişeden müze kart çıkartabilirsiniz.
Bilet ile giriş ücreti 2021 itibari ile 50 tl’dir.
Müze Kart ücretini link’e tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Side Müzesi
Side Antik Kenti içerisinde yer alan müze, restore edilen Agora Hamamı içerisinde yer almaktadır. 1962 yılından itibaren ziyaretçilere açılan müze içerisinde Roma ve Selçuklu döneminden kalan bir çok önemli eser sergilenmektedir.
Ziyaret Saatleri:
Yaz dönemi: (15 Nisan – 2 Ekim): 08:30 – 19:30
Kış dönemi: (3 Ekim – 14 Nisan): 08:30 – 17:30
Giriş ücreti ise 40 tl. Müze kartınız varsa kartınızla giriş yapabilirsiniz.
Apollon Tapınağı
Işık,güzellik ve sanatın tanrısı olarak bilinen Apollon’a ithafen yapılan Apollon Tapınağı, ilginç mimarisi ve görkemli duruşuyla hayranlık uyandırıyor.
Dikdörtgen planlı inşa edilen tapınak, zamanla tahrip olmuş 1982-1990 yılları arasında restore edilerek günümüzdeki halini almıştır.
Antik liman girişine inşa edilen yapı, kente gelen düşmanlara görkemiyle kentin tanrılar tarafından korunduğu mesajı verilmek istenmiş.
Korint başlıklı sütunlarıyla dikkat çeken tapınağı ziyarete gün batımından gelirseniz muhteşem bir manzarayla karşılaşabilirsiniz.
Antik Kent’e geldiğinizde saatlerinizi burada geçirebilirsiniz. Kent içerisinde o kadar çok kalıntı varki her birini tek tek dolaşabilirsiniz. Yalnızda yaz aylarında ziyarete gidecekseniz Side aşırı sıcak olduğundan sabah erken saatlerde veya öğleden sonra gezmenizi tavsiye ederim.
Antik Kent içerisini trafiğe kapattıklarından dolayı araç ile giriş yapamıyorsunuz. Açıkcası bu alanın trafiğe kapatılması hoşuma gitti. Özel araçları ile gelenler için kocaman bir alana ücretsiz otopark yapmışlar, aracınızı buraya bırakıp yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz.
Antik Kent girişine kadar yürümek istemezseniz otopark ile kent girişi arasında seferler yapan turist otobüsüne binebilirsiniz. Özellikle aşırı sıcaklarda yürümek istemezseniz Antik Kent,Büyük Kapı girişine kadar bu otobüslere binip kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. Sonrasında Antik Kent içerisini yürüyerek gezebilirsiniz.
Side, Antalya’ya her gittiğimde ziyaret edip gezmek istediğim yerlerden. Buranın atmosferini ayrı seviyorum aşırı sıcaklarda gezilmediği sürece sizde keyif alarak gezebilirsiniz.
Son yorumlar